Arena prestala biti trijumfalna zbog nastavka Dinamove "par-nepar" igre, a ne Ajaxove snage

Arena prestala biti trijumfalna zbog nastavka Dinamove "par-nepar" igre, a ne Ajaxove snage

Tekst: Zvonko Alač
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

ANAKRONI i bezidejni Dinamov nogomet na kraju je rezultirao podnošljivim porazom, kada je već igra bila očajna.

Razlog tome ovaj put ne leži samo u slabosti nego i zato što dosta igrača nije bilo na prirodnim pozicijama, a oni koji nisu bili te nesreće, bili su (ne)prirodno loši. Konkretno, stvarno je nejasno što u igri 90 minuta radi Sammir koji nije pokazao baš ništa, Papadopoulos svakom novom utakmicom i alibi dodavanjem unatrag u sjećanje priziva Mikulenasa i Andersona, a nakon pet minuta u igri, vidi se da je Tomečak superioran Ettu od kojeg se lopte naprosto odbijaju.

Prolaznu ocjenu kod Dinama zaslužuju tek Lončarić, Lovren i spomenuti Tomečak, a ostatak je bio na razini koju Dinamo pokazuje u svakoj drugoj europskoj utakmici ove sezone, naizmjenično pokazujući "temišvarsko" i "edinburško " lice.

Ajax je pobjediv uz trku i tempo

Jol je iznenadio Jurčića i stisnuo Dinamo igrom s tri napadača, od kojih nijedan ne statira kada suparnička obrana ima loptu. Dok je između Dinamove nepostojeće sredine i jednako vidljivog napada (Mandžukić nije imao nijedan udarac na gol) bilo 30 metara ničije zemlje, Ajax se branio i napadao u valovima pa je u trenutku uzimanja lopte Badelju ili Vrdoljaku već pred Dinamovim kaznenim prostorom bilo pet protivničkih igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od velikih pobjeda 1998. i 2007. Dinamovu igru je ovaj put u Amsterdamu krasila sporost, netočnost, nepovezeanost, mekoća u duelu i po igri se čini kao da su igrači u Amsterdam došli po podnošljiv poraz.

Ustvari, dogodilo se ono čemu svjedočimo svaki put kada naš klub za suparnika dobije ekipu iz europske B klase; nakon deset minuta je vidljiv jaz između tog i razreda u koji spada klub koji suvereno vlada hrvatskim nogometom.

Jedini koji je mogao nadoknaditi razliku prespavao utakmicu na krilu

Ajax je korektna momčad u kojoj "svatko radi svoj posao" i iako smo s vremena na vrijeme znali biti impresionirani brzinom njihovog odigravanja i osvajanja prostora, zapravo su se isticali pored Dinamove igre "iz 80-ih". U toj ekipi tek Luis Suarez iskače od prosjeka.

Mario Mandžukić, za kojeg isto vrijedi Dinamu, bio je odsutan i odsječen na mjestu gdje je prije dvije godine odigrao utakmicu života.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara