Atletičarke ne žele Semenyu: "Možda je žena, ali se osjećamo kao da trčimo protiv muškarca"

Atletičarke ne žele Semenyu: "Možda je žena, ali se osjećamo kao da trčimo protiv muškarca"

Foto: AFP

INCIDENT vezan uz Caster Semenyju, kontroverznu atletičarku koja je bila podvrgnuta testiranju spola, navodno se dogodio prošli vikend tijekom južnoafričkog prvenstva.

Prema izjavama svjedoka, Lebogang Phalula, atletičarka koja je osvojila drugo mjesto iza Semenye u utrci na 1500 metara, otvoreno je izražavala negodovanje što 20-godišnja svjetska prvakinja na 800 metara ima pravo nastupa. Phalula je nakon utrke htjela uzeti mikrofon iz ruke službenog najavljivača kako bi rekla što misli o ''slučaju Semenya'', a kad su je u tome spriječili, odbila se pojaviti na ceremoniji dodjele medalja.

Kad su je novinari zamolili da se očituje o incidentu, Phalula je kazala da joj je odvjetnik savjetovao da ne daje izjave. Dodala je tek, očito s priličnom dozom cinizma, da je sretna kad se može natjecati protiv Semenyje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se, ipak, da Phalula nije usamljena u razmišljanju da se Semenya ne bi smjela natjecati među ženama. Talijanka Elisa Piccione nedavno je opisala Semenyju kao muškarca, dok je Kanađanka Diane Cummins ustvrdila kako Međunarodna atletska federacija (IAAF) nije razmišljala o ostalim atletičarkama kad je Južnoafrikanki, nakon 11 mjeseci dugog procesa, dopustila nastupe.

"Čak i ako jest žena, daleko je od normalnih obilježja žene kad su hormoni u pitanju. Iz te perspektive, većina nas se osjeća kao da trči protiv muškarca", poručila je Cummins, a Britanka Jemma Simpson je dodala:

"Tu se očito radi o pitanju ljudskih prava, ali ljudska prava bi se trebala ticati svih u utrci, a ne samo jedne osobe. Nas ostale se ignorira."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara