Australci pod sumnjom da su pokušali potkupiti članove Fife

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

MEĐUNARODNA nogometna federacija (FIFA) istražit će je li organizacijski odbor australske kandidature za SP 2022. pokušao potkupiti predstavnike Fife koji će odlučivati o domaćinu.

Sydney Morning Herald je u srijedu donio informaciju kako su Australci nudili članovima Fifina Izvršnog odbora biserne gumbe za manšetu, a njihovim suprugama skupe ogrlice.

Nudili su, također, i da će platiti U20 reprezentaciji Trinidada i Tobaga put na Cipar. Time su se navodno htjeli dodvoriti vrlo utjecajnom dopredsjedniku Fife Jacku Warneru koji dolazi iz spomenute karipske države.

"Ponašali smo se u skladu s pravilima Fife", kratko je poručio šef organizacijskog odbora australske kandidature Ben Buckley.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No time, očito, nije uvjerio i Fufu čija će Etička komisija istražiti slučaj.

Kandidati, prema sadašnjim pravilima, mogu dijeliti samo darove simbolične vrijednosti i njima ne smiju pokušati utjecati na ishod glasanja.

Australija se za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. natječe sa SAD-om, Japanom, Katarom i Južnom Korejom, a odluka o organizatoru će biti objavljena 2. prosinca ove godine.

Isti će dan biti odlučen i domaćin SP-a 2018., a dobitnik će vjerojatno biti jedna od europskih država. U konkurenciji su Engleska, Rusija te zajednički Španjolska i Portugal i Nizozemska i Belgija, a kandidaturu zasad nije povukao ni SAD.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara