Austrijance je pogodio "engleski sindrom": Kako se strmoglavila skijaška nacija

Foto: AFP

ENGLESKI puk voli se dičiti pričom da se na Otoku rodio nogomet, no kada se podvuče crta ostaje samo zabilježeno da su njihovi nogometaši osvojili jedan naslov svjetskog prvaka.

I to kada se Mundijal igrao na njihovom terenu (1966. godine).

Isti ti Englezi su i svijetu donijeli tenis, ali pobjednika nekog Grand Slam turnira čekaju od 1936. godine i toliko spominjanog Fredd Perryja.

Košarka je na takav način pokrenuta u Sjedinjenim Državama, a alpsko skijanje za svoje vole privatizirati Austrijanci. No, baš se Austrijancima sve češće događa "engleski sindrom". Svako novo Svjetsko prvenstvo završava sa sve manje njihovih medalja.

Trenutačno je u tijeku prvenstvo u Garmisch-Partenkirchenu, a koncentrirat ćemo se isključivo na rezultate skijaša jer su oni, i iz austrijskog kuta gledanja, mnogo bitniji od skijašica.

Podijeljeno je u Garmischu dosad devet medalja, a Austriji je otišla samo jedna. Ona srebrna Hannesa Reichelta u superveleslalomu.

spust: 1. Guay (Kan), 2. Cuche (Švi), 3. Innerhofer (Ita)

superveleslalom: 1. Innerhofer (Ita), 2. Reichelt (Aut), 3. Kostelić (Hrv)

super kombinacija: 1. Svindal (Nor), 2. Innerhofer (Ita), 3. Fill (Ita)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pad žetve medalja je, po pitanju austrijskih skijaša, više nego očit. Prije deset godina, na domaćim stazama u St. Antonu, su osvojili čak osam medalja (dvije zlatne, četiri srebrne i dvije brončane).

Dvije godine kasnije je u St. Moritzu uslijedio pad, ali su sa dva zlata i dva srebra opet bili vodeća nacija. U Bormiju 2005. godine su nanovo vladali. Doma su se vratili sa osam medalja (tri zlata, tri srebra i dvije bronce).

No, bilo je to posljednje plodno prvenstvo za njih. Nakon toga im slavu kradu švicarski i talijanski skijaši prvenstveno, ali i trenutni lider Svjetskog kupa Ivica Kostelić.

U švedskom Areu su osvojili zlato i dva srebra, a prije dvije godine u Val d'Isereu zlato i srebro. I sve je očitije da "njihovo skijanje", zapravo postaje vlasništvo drugih nacija.

Nekada su kao na traci medalje za njih osvajali Hermann Maier i Stephane Eberharter, a u međuvremenu je prekinuta i serija Benjamina Raicha koji je danas na velikim natjecanjima "nesretni četvrti", a na utrkama Svjetskog kupa "nesretni drugi".

Austrija mahnito traži nove zvijezde i nove osvajače medalja, ali oni se u ovom trenutku ipak nalaze pod zastavama Švicarske, Italije, Hrvatske, Norveške, Francuske...

Pad austrijske vladavine na SP-ima (od 2001. pa do danas):
2001. -osam medalja (dva zlata, četiri srebra, dvije bronce)
2003. - četiri medalje (dva zlata, dva srebra)
2005. - osam medalja (tri zlata, tri srebra, dvije bronce)
2007. - tri medalje (zlato, dva srebra)
2009. - dvije medalje (zlato, srebro)
2011. - zasad jedna medalja (srebro)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara