Beckenbauerova radna skupina traži jednostavnije pravilo o zaleđu

Beckenbauerova radna skupina traži jednostavnije pravilo o zaleđu

Foto: AFP

FIFA-INA radna skupina "Football 2014", kojoj je na čelu legendarni njemački nogometaš Franz Beckenbauer, zalaže se za uvođenje jednostavnijeg pravila o zaleđu. "Trebalo bi biti jasno i shvatljivo kada je igrač u aktivnom, a kada u pasivnom zaleđu. U moje je vrijeme to bilo jednostavno: zaleđe je bilo zaleđe. Nije bilo bitno gdje je bila lopta. Ovo danas je besmisleno i prekomplicirano", rekao je Beckenbauer nakon sastanka u Zürichu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radna skupina se obvezala da će do sljedeće sjednice izraditi prijedlog o jednostavnijem pravilu o zaleđu. Također, skupina se složila da je trostruka kazna za nogometaša koji skrivi kazneni udarac kao posljednji igrač obrane prestroga. Danas se takav igrač kažnjava izravnim isključenjem, kasnije mora odraditi barem još jednu utakmicu suspenzije, a protiv njegove je momčadi dosuđen jedanaesterac.

Radna skupina je predložila da se ubuduće za takve prekršaje dodjeljuju samo žuti kartoni, a crveni bi dobivali samo oni igrači koji naprave težak prekršaj ili zaustave rukom loptu na gol-crti. Očekuje se da će takav prijedlog biti prihvaćen u ožujku sljedeće godine na sjednici Međunarodnog nogometnog odbora (IFAB), tijela nadležnog za promjene pravila igre.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara