Beusan: Utakmica protiv Austrije bit će strašno teška za suđenje

NAKON što smo doznali koji će nam arbitri suditi prve dvije utakmice Europskog prvenstva, kontaktirali smo "oko sokolovo" Matea Beusana da nam ukratko približi Nizozemca Vinka i Belgijanca de Bleeckerea.

Ostali smo iznenađeni brzinom kojom Beusan izbacuje podatke o spomenutim sucima. Interesantno je kako zna i najsitnije detalje iz njihova života. Zapravo, čuveni Beusan je svojevrsna sudačka wikipedija.

"Vink ima 41 godinu i bivši je policajac, a danas radi kao PR menadžer. Govori tri jezika, uz materinji, još engleski i njemački. Sudac je još od 1988. godine, što znači da ima više od 20 godina iskustva. Interesantno je da je počeo suditi prvu ligu tek 2002. godine, a dvije godine kasnije dospio je pod okrilje Fife", izrecitirao je Beusan.

"Evo, četiri godine kasnije sudi svoje prvo Europsko prvenstvo. Spomenimo još da je 2005. godine sudio Europsko prvenstvo U19, kao i utakmice otvaranja Wembleya, dok je u posljednje vrijeme sudio utakmicu Lige prvaka između Arsenala i Liverpoola, gdje nije dosudio očiti kazneni udarac", dodao je.


"S iskusnim de Bleeckerom neće biti problema"

Uslijedio je i kratki životopis čuvenog belgijskog arbitra.

"De Bleeckere ima 42 godine i što je interesantno i on, kao i Vink, radi kao PR. Govorio četiri jezika, a karijeru je započeo 1984. godine, dakle ima čak 24 godine staža. Od 1994. godine sudi prvu ligu, a od 1998. godine je pod okriljem Fife. Između ostalog sudio je Europsko prvenstvo 2004. godine i Svjetsko prvenstvo 2006. godine u Njemačkoj, gdje nam je sudio utakmicu protiv Japana, stoga s njim, kao i s Vinkom, nemamo neka loša iskustva. Ovaj belgijski sudac ima prosjek od pet žutih kartona na utakmici", spremno će "oko sokolovo".

"De Bleeckereu naši ne smiju prigovarati kao što su to radili protiv Mađarske"

Beusan je potom pokušao objasniti svoj stav, kojim ističe kako bi više volio da Nizozemac sudi utakmicu s Njemačkom, a Belgijanac utakmicu s Austrijom.

"Po meni bolje bi bilo da nam iskusni de Bleeckere sudi utakmicu s Austrijancima, jer će to biti izrazito teška utakmica za suđenje, gdje će sudac trebat predvidjeti kako će se utakmica razvijati. Bit će tu puno emocija, Austrijanci kao domaćini bit će izrazito nabrijani i željet će pobjedu u toj utakmici, a mi smo s druge strane puno kvalitetniji. Što se tiče druge utakmice, tu će biti puno opuštenija atmosfera, jer će to biti nadigravanje dvije ravnopravne momčadi. Naši igrači samo moraju paziti da ukoliko padnu pod utjecaj Nijemaca da ne prigovaraju sucu kao što su to radili u Budimpešti, jer je de Bleeckere na to alergičan pa bi mogao podijeliti puno žutih kartona", napominje Mateo Beusan.

Rosetti je trendsetter

Za kraj Beusan se osvrnuo na Talijana Rosettija, koji će, napominje, biti produžena ruku Fife.

"Po meni najbolji suci na ovom prvenstvu su: Luboš Mihel, Fandel i Rosetti. Upravo će taj Rosseti suditi na otvaranju prvenstva, gdje će biti nekakva produžena ruka Fife. Naime, po njegovom suđenju vidjet ćemo koje su intencije Fife, odnosno kakvo suđenje žele na Europskom prvenstvu.

V.B.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara