Bili su na putu, prethodno planiranom

Foto: Cropix / Goran Mehkek 

U SUBOTNJE jutro posljednja stvar koju trebate je izvanredna press konferencija u Rusanovoj, gdje po tko zna koji put slušamo pravne diktate, i trpimo iscrpljujući bitku "pravim argumentima", koje i pravnici tumače posve različito.

Sažeto, nova zbivanja, na prvi pogled, ne idu na ruku Igoru Štimcu, no kada dublje pogledamo, u ovoj priči on jej taj koji nema što izgubiti. Srebrić i Marković bili u Nyonu "na prethodno planiranom putu", ali su usput, u dva dana, uspeli isposlovati Uefino i Fifino NE izvanrednoj skupštini koju planira Igor Štimac. Zajednički dopis Fife i Uefe, što je neuobičajeno koliko god Srebrić tvrdio drugačije, u savez je procurio sinoć, a odgovor je na dopis koji su iz HNS-a u Uefu plasirali 17.veljače. U njemu su objasnili da nema razloga za sazivanje izvanredne skupštine, jer je onu prvu od 17. prosinca legitimitralo nadležno tijelo. Nakon teške muke procijedio je Srebrić da je HNS zapravo sazvao redovnu skupštinu 19. travnja, u valjanom roku, a Uefa i Fifa su se očitovale da tu nema nikih problema.

Ako želite još preciznije, dojam je da su Marković i Srebrić Uefi prodali klasični lažnjak. Pa neka drugi sad dokazuju da nije tako. Uefa i Fifa stav su iznijele na temelju HNS-ove prezentacije. Štimac nije imao tu mogućnost. No, on će izvanrednu skupštinu, bude li kvoruma, održati i zatražiti odluku Ureda državne uprave u Zagrebu...

Glasnogovornik Davor Gavran novinarima je podijelio dopis HNS-a glavnik tajnicima Uefe i Fife, Gianniju Infantinu  te Jeromeu Valckeu, te njihhov zajednički odgovor u kojem je ključna rečenica - da izvanrednu skupštinu, ukoliko se održi, neće priznati.

"Nije prvi puta da ove dvije organizacije ovako predočuju svoje stavove, zajedničkim putem. Odgovor smo čekali dva dana, a u Uefu nismo putovali samo zbog toga", istaknuo je Srebrić razloge hitnog puta, kako ga je neki dan okarakterizirao Zdravko Mamić.

Vrlo elegantno Srebrić je odbijao novinarsku znatiželju. Jutro se čak pretvorilo u ugodno, čudesno je koliko glavni tajnik može argumentirano govoriti, a da ništa ne kaže.

"Jasno je da je sjednica sazvana u roku, i da će se ona održati. Jedna od točaka dnevnog reda bit će i rasprava o stanju i odnosima u hrvatskom nogometu. Rokovi su respektirani, već su upućeni i pozivi. To je korak koji je morao uslijediti prije 19. travnja", objašnjava Srebrić.

Srebrić: Da se poštuju pravila, ne bi bilo cirkusa

Sazvana je, dakle, redovna Skupština. Zašto se HNS uopće poziva na rok od 30 dana za sazivanje izvanredne skupštine, ako smatra da ona nema uporišta, kako što je prezentirano Fifi i Uefi? Na to je pitanje, jasno, nemoguće dobiti konkretan odgovor. Neke stvari nema ni smisla pitati.

"U propisima nema uporišta za skupštinu izvan reda, sve ostalo možemo razriješiti u travnju. Skupština od 17. veljače je verificirana odlukom nadležnog organa i odavno je pravomoćna. Ne izbjegavamo raspravu u problemu hrvatskog nogometa, zastupnici će na skupštini imati pravo izraziti svoje mišljenje"

A što neumorni glavni tajnik, kojem je netom izglasan novi četverogodipnji mandat, misli o situaciji koja bi mogla uslijediti nakon izvanredne skupštine? Cirkus već ionako odavno traje, neće se puno toga promijeniti, dobacio je kolega.

"Ako se poštuju pravila, nema mjesta cirkusu, niti će ga biti. Zato svi poštujmo pravila."

Srebrić ističe da nema saznanja tko će podmiriti trošak izvanredne skupštine, ali pretpostavlja sazivatelj koji nije uputio HNS-u zahtjev po tom pitanju.

Hoće li Štimac sutra skupiti kvorum?

"Ako će se delegati držati svojih izjašnjavanja po županijskim savezima onda kvoruma neće biti. Pravo djelovanja ima samo organizacija koja je legalna. Svaki delegat mora pokazati punomoć. No, faktički je moguće da isti zastupnik dođe na dvije skupštine...", kaže Srebrić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara