Bilić: "Napaljeni smo i željni kontrole i dominacije nad Austrijancima"

IZBORNIK Slaven Bilić prije puta izi Bad Tatzmannsdorfa u Beč, gdje će danas odraditi prvi trening na Ernst Happelu, izreferirao je početni sastav  za Austriju.

Domaćinima ćemo se suprostaviti u očekivanoj formaciji: Pletikosa, Ćorluka, Robert Kovač, Šimunić, Pranjić, Niko Kovač, Srna, Kranjčar, Modrić, Olić i Petrić.

Čorluka za Index: Nisam ozlijeđen niti sam u lošoj formi

Hickersberger otkrio sastav i taktiku ali čuva jedno tajno oružje u vezi

Pred odlučujući boj, javnosti su se obratili vođe momčadi; izbronik Slaven Bilić i njegova produžena ruka, kapetan reprezentacije Niko Kovač.

Izbornik je samouvjereno najavio sutrašnju Euro-premijeru domaćina i domaćina u Bad Tatzmannsdorfu: "Već danima čekamo utakmicu i naravno da u nama raste napetost. Uvjeren sam da ćemo igrati dobro i da ćemo biti bolji od reprezentacije domaćina. U stanju smo kontrolirati igru i dominirati, a to trebamo i materijalizirati.

"Prvu momčad nikad nismo skrivali"

"Svi znate sastav, uvježbavali smo taj sastav mjesecima i nismo ga sakrivali ni u kvalifikacijama. Imali smo par dilema, što ne znači da oni koji nisu unutra nisu zaslužili biti u prvih 11.

"Svi rade sjajno, ali crveni su prvi"

Izbornik je nakon toga izdiktirao prvu momčad i rekao da crvena momčad sa treninga starta iako su ga svi oduševili radom i zalaganjem na pripremama, dakle i njima suprotstavljeni žuti. Pojedinačno sam razgovarao sa svakim od igrača i objasnio gdje ga vidim u momčadi i jako sam zadovoljan širinom ekipe.

"Moramo startati kao u formuli"

"Prva utakmica na prvenstvu je jako bitna jer nemamo 30 kola kao Manchester koji nakon lošijeg starta može loviti formu do kraja. Start je jednako bitan kao i u formulu 1, ali i tamo ima prelaženja" Ta prva utakmica ce nama puno toga dati, ali ne daj Bože oduzeti.

"Neće biti gotovo ako budemo gubili, imamo varijante za stići to"

"Tražiti ćemo pobjedu od početka ali ne bacanjem na glavu. Neće biti gotovo ni ako budemo gubili, imamo varijante za stići zaostatak.", ne strahuje Bilić od eventualnog minusa.

"Ne bojim se austrijske trke, nikad nismo bili tjelesno spremniji"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi spominju Austrijance kao velike trkače, ja se toga ne bojim, jer uz dužno poštovanje prema njima, dva su razloga zbog kojih sam miran: moji igrači također igraju u klubovima gdje se trči, oni tamo ne bi igrali da ne trče. Drugu, u što sam siguran je da nikad nismo bili tjelesno spremniji. Naravno da sama trka nije dovoljno, moramo dati nešto ekstra, jer ne natječemo se na atletskom prvenstvu."

"Ne volimo zatvarati utakmice ni čuvati prednost"

"Što znaci prednost?", upitao je izbornik i dodao kakvo samo on čuvanje priznaje: "Čuvanje od kartona, jedino u nekim ekstremnim situacijama, kad vodiš 4:0, a jedan igrač je na rubu crvenog, naravno da ćeš ga vaditi.", objasnio je Bilić da ne namjerava tako rano kalkulirati.

"Sve dok ne završi utakmicama s Austrijom mi nećemo razmišljati dalje. Danas ni dva gola prednosti ništa ne znače, jedan gol može okrenuti situaciju. Mi ne volimo zatvarati utakmice prerano, to se vidjelo skoro na svakoj utakmici. Mijenjamo napadača za napadača, želimo do kraja ostati u istom rasporedu koji nam u tom trenutku da prednost.", objasnio je svoju trenersku filozofiju.

Niko Kovač: "Želio bih pobjedu pokloniti i svim onim navijačima koji nas ne mogu gledati"

"Velika je šteta što svi navijači ne mogu ući na stadion, a sigurno će biti u gradu. Tamo će nas isto biti dosta, mi isto razmišljamo samo o pobjedi. Volio bi da im poklonimo tu pobjedu.", poželio je kapetan, koji se osvrnuo na početak priče koja je već sada bajka.

Vrhunac puta koji je prije dvije godine počeo u Livornu

"Dvije godine čekamo trenutak u kojem ćemo uživati sutra. Sve od Livorna smo radili dobro, ali od svega je najduže bilo ovih nekoliko tjedana treninga i sada jedva čekamo početak.

"Pričali smo o tome da su domaćini zaštićeni i da trebamo sačuvati mirnoću, ne zbog kartona, već da se to ne osjeti na terenu. Meni je nekad teško, kao igraču. Nekad je te emocije teško savladati. Prvenstvo ce sigurno i u tom segmentu biti prvorazredno. U Europi sude vrhunski suci koji nekad griješe, ali to tretiramo kao ljudske greške, kao kad igrač fula kazneni udarac."

"Mi Hrvati smo impulzivni, ali ispadi prema sucima nam se više ne smiju događati"

"Znamo da smo mi Hrvat nekad malo impulzivni, pričali smo o tome i to se više ne smije događati. Mi ćemo sve poduzeti da se tenzije smire, ne može se uvijek očekivati, nekad pukne film. Ne smijemo to dopustiti. Nadam se da ćemo to uspjeti i ne bojim se suđenja.", upozorio je i izbornik na potrebu eliminacije simptoma balkanskog sindroma.

"Zaboravimo Wembley, to je bilo davno - temelj su tri tjedna teškog rada koji su iza nas"

"To je glavni temelj, nije to Wembley koji je bio davno. Temelj je taj što smo mi radili optimalno i da se sada možemo vratiti tri tjedna, nema ništa što bi mijenjali, niti metar više niti manje. Ne fali nam ono "još jedan dan" i napravili smo sve tako da smo i jučer imali jedan opuštajući trening", otkrio je Bilić koliko je zadovoljan optimalnom spremnošću igrača.

"Niko Kovač je moja produžena ruka na terenu"

"On je naš glavni igrač, on je moja desna ruka i najvažniji igrač momčadi, rekao sam 100 puta, s njim na terenu mi je lakše. Imao sam par trenera koji su tražili mišljenja igrača o postavi, isto tako ja i pitam Niku. Ali to ne znači da je uključen uvijek, ali pomogne nam u nekim razmišljanjima. Ipak, na kraju je odluka na meni i stožeru.", pohvalio je Bilić igrača koji je već godinama istinski vođa reprezentacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara