Bilićev joker za ključne utakmice: U Gruziji sam shvatio koliko me izbornik cijeni

Bilićev joker za ključne utakmice: U Gruziji sam shvatio koliko me izbornik cijeni

Foto: Cropix (D. Sopta), AFP

GOLOVI koje je zabio najprije Arsenalu u Ligi prvaka, a potom Mainzu u Bundesligi objašnjavaju zašto je njemački prvak u Ivana Perišića uložio pet milijuna eura. Juergen Klopp još uvijek traži svog drugog strijelca u skupini Lige prvaka, iako u ekipi ima Barriosa, Lewandowskog, Goetzea... Za sada, samo mu je Perišić donio radost volejom koji se dan nakon na ekranima vratio kao play of the day.

"Pogodak karijere? Ma tek sam počeo"

"Sigurno da mi je to bio najljepši pogodak u karijeri. No polako, tek sam krenuo...  Treba marljivo raditi i nadati se da neće biti ozljeda", započeo je razgovor 22-godišnjak koji s obzirom na tu brojku iza sebe ima pozamašno iskustvo.

Nije bio ni punoljetan kada ga je Sochaux privatnim avionom oteo iz Splita. Tada je nosio nadimak novi Asanović, a kako je prolazilo vrijeme, i epiteti su postali pretenciozniji. Od Ballackovog sve do Zidaneovog nasljednika....

"Svatko ima svoj pogled na nogomet, a ne treba naglašavati koji mi se nadimak najviše sviđa. Zidane je najbolji nogometaš svih vremena, makar sam po karakteristikama sličniji Ballacku", nasmijao se.

"Rano sam otišao ih Hrvatske i nije mi bilo lako. Trener koji me doveo u Francusku, Alain Perrin, otišao je u Lyon. Pao sam u drugi plan, nitko nije stajao iza mene. Srećom, mama i sestra su pet godina živjele sa mnom u inozemstvu, tata je dolazio kad je mogao. Sve se skupilo; Hajdukova suspenzija, pa druga momčad, posudba... Mnogi mi nisu htjeli dati šansu, ali borio sam se i izborio. Sada je sve OK."

"Nisam imao pojma da ću u vatru u Tbilisiju"

I bolje od toga, jer Perišić je od prvog strijelca belgijske lige došao do mjesta u ekipi Borussije i igrača kojem vjeruje izbornik Slaven Bilić. Pokazao je to kada ga je kao jokera gurnuo u igru u Tbilisiju, u najgoroj utakmici Hrvatske unazad dugo vremena.

"Nisam uopće očekivao da ću igrati u toj utakmici! A na kraju sam bio prva zamjena. To mi je puno značilo jer sam tada vidio da izbornik na mene računa u teškim situacijama, vidio sam da me cijeni. Šteta što se nije potrefila pobjeda, ali nema veze. Bit će bolje u petak."

Bilić mu to još nije direktno rekao, ali Perišića se u Ateni očekuje u sastavu. Za mjesto se bori s Eduardom.

"Još nismo razgovarali o sastavu na taj način. Ali nadam se da hoćemo kroz ova dva dana do utakmice. Svjesni smo da je to za nas skoro ključna utakmica. Sigurno je samo jedno - ne idemo se dolje braniti! Igrat ćemo našu igru, pa što bude."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje li ipak nastup, jer sve što je Bilić vježbao na treninzima posljednjih dana upućuje na to...

"U dobroj sam formi. U klubu sam se izborio za svoje mjesto, započeo sam i do kraja odradio tri posljednje utakmice. Ako me izbornik treba, dat ću sve od sebe."

Dopast će ga, kao i u klubu, pozicija na lijevoj strani veze.

"Na tom sam mjestu igrao u Belgiji zadnju godinu i zabio 22 pogotka. Odgovara mi, bliže sam golu, mogu se probiti jedan na jedan. Mislim da dobro rješavam te situacije, iako bih volio da igram bliže sredini. Tada nisi zacementiran kao na boku, gdje imaš igrača ispred sebe, i ako prođeš - prođeš. U sredini imaš više opcija i priliku da popraviš stvari."

"Protiv Izraela je zviždala skupina koja ne želi da odemo na Euro"

Gruzije će se sjećati zbog debija, a Izraela po naelektriziranoj atmosferi, iako nije bio na terenu.

"Bio sam na tribini, bolestan. Zaista mi nije bilo ugodno čuti sve one silne zvižduke reprezentaciji. Makar nisu toliko dolazili sa zapada, gdje sam ja sjedio... To su određene skupine ljudi koje valjda ne žele da prođemo dalje. Kao da nas ne vole, zaista ne razumijem.... Imali smo par loših perioda, ali smo pokazali karakter i vratili se kada smo gubili. Trebamo samo nastaviti u onom ritmu u kojem smo završili susret s Izraelom."

U Bundesligi bi bilo idealno da Perišić stane tamo gdje je stao s primjerice Mainzom. Lažnjak jednom, pa drugom nogom i predatorski udarac, ovaj put desnom nogom pored noge braniča. Premijerni Perišićev pogodak u prvenstvu.

"Nadam se da Borussiji više ne može ići loše. Nakon tri utakmice bez pobjede, niz je stao. Mlada smo ekipa i sigurno je da će biti padova i uspona, uostalom, svi su od nas očekivali da ćemo biti slabiji na početku prvenstva."

Najviše se druži s Nevenom Subotićem, pomaže mu oko jezika.

"I pomoći trener je Bosanac, iako gotovo svi pričaju engleski pa nemam problema."

Od suigrača je istaknuo samo jednog. Iako je Mario Goetze 1992. godište...

"On je jedan od najboljih igrača s kojima sam ikada igrao."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara