POGIBIJA KOBEA BRYANTA

"Bio si moj najveći fan, ali i ja sam bio tvoj" Kobeu se poklonio i najveći ikad

"Bio si moj najveći fan, ali i ja sam bio tvoj" Kobeu se poklonio i najveći ikad
Screenshot

BILL RUSSELL je u 13 godina (1956-69) Boston Celticse vodio do 11 NBA naslova, od čega je zadnja dva bio i trener momčadi. Pet puta je bio MVP lige, 12 puta All-Star, kao kapetan SAD-a osvojio je olimpijsko zlato.

Međutim, ono što Russella čini najvećim nisu sva ova fantastična postignuća ili njegove nenadmašne vještine skakača ili blokera. 

U vrijeme kada je Amerika bila i službeno rasistički podijeljena, on je postao prva crna superzvijezda američkog sporta, prvi tamnoputi trener američke profesionalne sportske momčadi te prvi kojem je u toj ulozi uspjelo osvojiti naslov.

Russell se otvoreno, izravno i žestoko, a često i iznimno opasno, borio protiv rasizma i za jednakost i američkom društvu, zbog čega je dobio Predsjedničku medalju slobode, najveće civilno odlikovanje u SAD-u i postao ikona pokreta za građanska prava. 

Jasno je zašto je Russell bio i ostao uzor svim američkim sportašima crne boje kože, pa tako i jučer poginulom Kobeu Bryantu, koji ga je uvijek isticao kao idola.

Povodom njegove pogibije oglasio se Russell: "Moja supruga i ja ostali smo apsolutno šokirani viješću da smo ostali bez jedne od meni najdražih osoba i jednog od najvećih košarkaških umova svih vremena. Naše misli i molitve su za njegovu suprugu Vanessu i njihove kćeri. Kobe Bryant, bio si moj najveći obožavatelj, ali i ja sam bio tvoj."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara