PREMIERSHIP

Bivši golman Chelseaja objasnio kako je Mourinho od igrača stvorio prvake

Bivši golman Chelseaja objasnio kako je Mourinho od igrača stvorio prvake
Foto: EPA

KAD JE Jose Mourinho prvi put došao u Chelsea, već u prvoj sezoni donio mu je naslov prvaka nakon okruglih 50 godina.

Iako su potez Romana Abramoviča da dovede Posebnog umjesto popularnog Claudija Ranierija navijači smatrali nepotrebnim i nemilosrdnim, Mourinho je odmah pokazao koliko je ruski milijarder pogodio.

Ondašnji Chelseajev golman Carlo Cudicini u svojoj je novoj knjizi "The Boss - Chelsea, From Ted Drake to Frank Lampard" objasnio što se promijenilo pod Mourinhom.

"Već smo imali dobru momčad, a Jose je u klub donio šampionski mentalitet. Ta arogancija, svjesnost snage momčadi i guranje te momčadi u pravom smjeru bile su njegove najveće odlike kad je prvi put došao u engleski nogomet i Chelsea", piše Cudicini, koji je kod Ranierija bio prvi golman, ali izgubio je tu ulogu dolaskom Petra Čecha tog istog ljeta 2004.

"Igrali ili ne igrali, bili sretni ili nesretni zato što jesu ili nisu u momčadi, svi su igrači zbog njega bili na istoj strani, posebno u prvoj sezoni, i svi su zajedno gurali u istom smjeru. To je razlog zašto je Chelsea osvojio naslov nakon 50 godina. Iz osobne perspektive, morao sam se nositi s tim što je odabrao Čecha umjesto mene, ali sve nas je uvjerio da smo u toj priči zajedno i da imamo isti cilj. Svi igrači, uključujući mene, to su prihvatili i zato smo bili prvaci dvije godine zaredom", objasnio je talijanski golman.

"Imao je jaku osobnost, unio je nove metode treninga i novi mentalitet, bio je osvježenje. Odnos s igračima zasnivao je na povjerenju. I ja sam mu vjerovao, jer iako nisam bio prvi izbor za golmana, u prve dvije sezone sam branio na 13-14 utakmica, što je bilo dosta neobično ako prvi golman nije ozlijeđen. I dalje sam imao dosta prilike da igram, osjećao sam se važnim dijelom momčadi i bio sam sretan. Trudio sam se vratiti svoje mjesto u prvom sastavu, a to je motiviralo i druge."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara