TRANSFERI

Boban neće biti sportski direktor Milana, Gazzetta otkriva njegovu funkciju

Boban neće biti sportski direktor Milana, Gazzetta otkriva njegovu funkciju
Foto: EPA

ZVONIMIR BOBAN se vraća kući. Pod ovom egidom svi talijanski mediji posljednjih dana počinju tekstove o njegovom povratku u Milan, klub u kojem je kao igrač proveo devet godina, odigrao 251 utakmicu, zabio 30 golova. I osvojio sve.

Obožavani Zorro vraća se kući

Boban je pri tome milaniste, ali i Talijane općenito, osvojio stilom, manirama, ophođenjem i elokvencijom. Zato je Zorro, kako mu tepaju, uvijek rado viđen u Italiji, gdje je godinama bio i stručni televizijski i novinski komentator. Njegov ionako velik prestiž pojačan je aktualnom funkcijom koju obavlja, prvi je suradnik Giannija Infantina, predsjednika FIFA-e, iznimno važan čovjek svjetske nogometne federacije.

Ali Boban će napustiti Pariz kako bi se vratio u Milano. Bit će prvi čovjek Milanove diplomacije, zadužen za održavanje dobrih odnosa s ligom, talijanskim savezom, UEFA-om i FIFA-om. To je posebno važno jer posljednjih godina Milan se bori s optužbama za kršenje financijskog fair-playa, što drastično usporava klub u povratku prema Ligi prvaka i europskom vrhu.

Boban nije novi sportski direktor, on će ga birati

U tome će imati podršku još nekoliko jakih igrača. Paolo Maldini odlučio je prihvatiti poziciju tehničkog direktora kluba nakon odlaska Leonarda. Legenda kluba tražila je veću odgovornost i samostalnost u radu, što mu je Milanov CEO Ivan Gazidis i dopustio, pa je Maldini odabrao novog sportskog direktora, trenera i ostale bitne čelnike kluba. Novi trener je Marco Giampaolo, a sportski direktor, kojem će glavni zadatak biti prodaja igrača i dovođenje mladih talentiranih nogometaša, još se traži. Suprotno ranijim natpisima, Boban neće biti sportski direktor. Ali imat će utjecaja na dovođenje pojačanja i to prije svega u vezi. 

Milanska La Gazzetta dello Sport, jedan od najuglednijih sportskih dnevnika u Europi, pridaje veliku važnost Bobanovom povratku u Milan i gotovo da nema dana kada joj legenda Rossonera nije na naslovnici. Tako je i danas. Boban se tamo smješka ispod naslova "U Bobanovoj glavi: Maldini bira braniče, a Zorro veznjake za novi Milan".

"On i Maldini neprestano razgovaraju i stvaraju strategiju novog Milana"

U velikom tekstu objašnjava se da su se legende vratile u Milan kako bi se klub vratio u LP nakon sramotnih plasmana posljednjih šest sezona, u kojima se Milan spuštao i do desetog mjesta. "Neće biti lako, ali cilj je to napraviti odmah. Zorro i Maldini na tome rade posljednjih dana, tijekom kojih je stalno aktivna vruća telefonska linija na relaciji Pariz-Milano. Njih dvojica i neprekidno razgovaraju, a suradnja im je sada onakva kakva je bila i na terenu - savršena", piše La Gazzetta. 

Ističe da će klubu, kojem je jedan od nadimaka Vrag, ovo biti pakleno vruće ljeto. Jer tijekom njega borit će se na tri fronta: onom unutarnje reorganizacije, tržišnom te s UEFA-om. U sve tri bitke Bobanova uloga bit će ključna. Sudjelovat će u izboru sportskog direktora, kako piše La Gazzetta, "posljednjeg komadića mozaika koji nedostaje". Piše i tko je prvi, "ali nipošto ne i posljednji" intervjuiran za posao - Frederic Massara, "koji posjeduje zavidne vještine i mrežu kontakata".

Bobanova uloga ključna je u ljetnoj borbi na sva tri fronta

Isti izvor ističe da se tek po izboru sportskog direktora može krenuti u pregovore s potencijalnim pojačanjima. "U momčadi je sedam ili osam rupa koje treba popuniti, a zbog problema s budžetom treba i prodati barem jednu veliku zvijezdu. Zainteresirani za ključne uloge, poput onih stopera i kreativnog veznjaka, naravno da će morati proći casting kod Maldinija i Bobana, koji su sami bili na tim pozicijama."

La Gazzetta podcrtava zašto je bitno da si upravo Boban odabere nasljednika na terenu: "Na sredini terena Milan treba vođe, ljude s jakom osobnošću, koji mogu čitati igru i kontrolirati je u svakoj situaciji." 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara