Boltu skraćen put do obrane zlata u Londonu

Foto: AFP

NAJBOLJI  atletičar današnjice Usain Bolt imat će skraćeni put prema  obrani zlatnih medalja na 100 i 200 metara na Olimpijskim igrama u Londonu. Na stazi će se pojaviti dva puta manje.

Rezultat je to novoga programa natjecanja koji će Međunarodna atletska federacija (IAAF) prvi put primijeniti na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Daeguu, a potom i iduće godine na Igrama u Londonu. Dosad su atletičari na 100 i 200 metara, da bi došli do medalje, morali trčati po četiri utrke u spomenutim disciplinama, a odsad će im posao biti skraćen. Naime, dosadašnji se prvi krug ukida, odnosno pretvara se u kvalifikacijsku rundu u kojoj će trčati atletičarke i atletičari sa slabijim rezultatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je da, prema pravilima IAAF-a, zemlje koje nemaju predstavnika s ispunjenom normom ni u jednoj disciplini, mogu prijaviti jednog atletičara i bez norme. Većina na koncu prijavljuje predstavnike upravo u sprinterskim disciplinama koje su tako najnapučenije na velikim natjecanjima.

Sada će se takvi atletičari natjecati u kvalifikacijskoj rundi, a samo najbrži od njih će dobiti priliku da se u prvom krugu (četvrtfinalu) natječu rame uz rame s Boltom, Asafom Powellom, Tysonom Gayom i ostalima. Pitanje je samo hoće li se takva promjena svidjeti i gledateljima koji će najpopularnije atletičare današnjice imati priliku vidjeti manje u akciji nego dosad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara