BRAZIL: PRVAKA DRŽAVE SAO PAULO ODLUČIT ĆE - SUD?

U Brazilu, zemlji aktualnih svjetskih prvaka u nogometu i ujedno najtrofejnijoj nogometnoj zemlji na svijetu sa pet naslova prvaka, nerijetko se događaju bizarnosti kako na travnjacima, tako i izvan njih kada je riječ o najpopularnijem sportu na svijetu, ali ono što su izveli čelnici Nogometnog saveza države Sao Paulo prelazi sve granice.

Naime, prvenstvo države Sao Paulo je stiglo do finala, a prvak se možda neće znati odmah po završetku uzvratne finalne utakmice koja se igra u subotu, već bi konačnu odluku mogao donijeti vrhovni državni sportski sud (STDJ)!

U finalu se sastaju Corinthians i Sao Paulo, a prvi dvoboj je završen pobjedom Corinthiansa 3-2. Ukoliko i u drugoj utakmici pobijedi ili izbori barem neodlučeni rezultat, Corinthians će osvojiti naslov prvaka, ali ukoliko pobijedi Sao Paulo, i to bilo kakvim rezultatom, konačnu odluku će donijeti STDJ.

Takva je odluka donesena nakon jednotjedne rasprave oko toga kako razmrsiti nejasna pravila koja su govorila kako bi, u slučaju jednakog broja osvojenih bodova u dvije finalne utakmice, u prednosti bila ona momčad koja je dobila manji broj crvenih i žutih kartona. Prema tom pravilu u prednosti bi bio Corinthians, pa su predstavnici Sao Paula uložili žalbu.

Predsjednik Nogometnog saveza Sao Paula (FPF) Eduardo Jose Farah je nakon te žalbe izjavio kako su pravila "loše napisana", te da bi u prednosti trebala biti momčad koja je ostvarila bolju razliku pogodaka u regularnom dijelu prvenstva, a to bi značilo da bi u prednosti bio - Sao Paulo.

Naravno, takva odluka naišla je na negodovanje predstavnika Corinthiansa koji su uložili žalbu nakon koje je predsjednik STJD-a Luis Zveiter izjavio:

"Ukoliko nakon dvije finalne utakmice niti jedan klub neće ostvariti bodovnu prednost, odluku o prvaku donijet će sud".

U svim ostalim kako međunarodnim, tako i nacionalnim natjecanjima, pobjednik u ovakvim situacijama je momčad koja postigne više pogodaka u dvije utakmice, a ukoliko je rezultat poravnat, tada se igraju produžeci i zatim pucaju jedanaesterci. Ali, za Brazilce je to očigledno prejednostavno, pa su morali izumiti nove kriterije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara