BRZINSKO PENJANJE - LUKIĆ PONOVO NAJBOLJI

Neizvjesnim i iznimno zanimljivim finalom u kategoriji penjača završeno je 5. Red Bull Big Wall Speed Climbing natjecanje u Nacionalnom parku Paklenica.

Jedinstveno natjecanje u brzinskom penjanju velikih stijena kakvo se ne održava nigdje drugdje na svijetu obilježio je dvoboj talijanskog para Erika Švaba i Kurta Astnera te slovenske naveze Marka Lukića i Andreja Grmovšeka. Obe naveze su ispenjale 160 metara dugu smjer u stijeni Debelog kuka u vremenima boljim od prošlogodišnjeg rekorda 'staze' koji su postavili tadašnji pobjednici Lukić i Švab. Prvo su, usprkos padu Švaba u trećem 'cugu', rekord srušili Švab i Astner koji su ispenjali smjer za 24 minute i 20 sekundi, a onda je u smjer ušao Marko Lukić, četverostruki pobjednik ovog natjecanja. Lukić i njegov partner, Andrej Grmovšek 'protrčali' su kroz smjer i srušili stari rekord za čak 2:07 minuta. Njihov je rezultat i novi, teško dostižni rekord 23:17.

Ovom pobjedom Lukić se i 5. puta popeo na pobjedničko postolje, a najbrži penjački par osvojio je i novčanu nagradu u vrijednosti od 2500 eura. Treće mjesto je vrlo dobrim nastupom osvojio hrvatski par Boris Čujić i Ivica Matković.

Natjecanje koje se već petu godinu zaredom održava u jednom od najljepših europskih kanjona i pravom penjačkom raju, trebalo je biti održano u subotu 1. svibnja, ali ga je onemogučila jaka kiša koja je namočila stijenu. Konačno, u nedjelju se vrijeme smilovalo organizatorima i natjecateljima i u prijepodnevnim satima prvi od 6 prijavljenih timova krenuo je u smjer.

Dan ranije, prije kiše, natjecanje su kraju uspjele privesti penjačice. Hrvatske predstavnice Sunčica Hraščanec i Maja Roboz obranile su prošlogodišnji naslov i u pravom penjačkom foto-finišu pobjedile u vremenu novog rekorda 'staze' Hugga Wugga, također u Debelom kuku. Najbržim hrvatskim penjačicama glavne konkurentice bile su Slovenke Alenka Lukić i Tanja Grmovšek, koje su na kraju od Sunčice i Maje bile sporije tek 33 sekunde.

5. Red Bull Big Wall Speed Climbing

Rezultati, muški

1. Marko Lukić ? Andrej Grmovšek (SLO) 23:17

2. Erik Švab ? Kurt Astner (ITA) 24:20

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3. Boris Čujić ? Ivica Matković (HRV) 39:09

4. Vladimir Linek ? Juraj Podebradsky SLK 42:52

5. Adnan Čatić ? Ulli Viertler (BIH/ITA) 57:07

6. Miloš Stošić ? Nenad Matić (SCG) 72:13

Rezultati, žene

1. Sunčica Hrašćanec - Maja Roboz (HRV) 8:58

2. Alenka Lukić - Tanja Grmovšek (SLO) 9:31

3. Iris Bostjančić - Iris Prebeg (HRV) 14:16

(Hina) xdl ydl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara