RASISTIČKI SKANDAL U BUGARSKOJ

Čeferin o rasizmu u Bugarskoj: "Porast nacionalizma u Europi dao im je krila"

Čeferin o rasizmu u Bugarskoj: "Porast nacionalizma u Europi dao im je krila"
Foto: EPA

PREDSJEDNIK UEFA-e Aleksander Čeferin oglasio se putem službenog priopćenja o skandaloznim rasističkim događajima tijekom utakmice između Bugarske i Engleske.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

"Ne tako davno postojala su vremena kada je nogometna obitelj mislila da je rasizam tek daleka uspomena. Posljednjih nekoliko godina učili su nad da je takvo razmišljanje u najboljem slučaju bilo dobro. Porast nacionalizma na cijelom kontinentu potaknuo je neprihvatljivo ponašanje, a neki su na to pomislili da su tribine i nogometna okruženja najbolja mjesta za iskazivanje svojih mišljenja i stavova.

Kao tijelo koje upravlja, znam da nećemo pobijediti u svim natjecanjima popularnosti, ali neki stavovi izneseni o UEFA-inom pristupu u borbi protiv rasizma već su daleko odmakli od teme. UEFA je u uskoj suradnji s mrežom FARE (Nogomet protiv rasizma u Europi) pokrenula trostupanjski protokol za prepoznavanje i rješavanje rasističkog ponašanja tijekom igara.

UEFA-ine sankcije klubovima i savezima su među najstrožima u sportu kad su u pitanju navijači koji ističu rasizam na utakmicama. Minimalna sankcija djelomično je zatvaranje stadiona - potez kojeg domaćina košta najmanje stotine tisuća izgubljenog prihoda i pridaje stigmu njihovim navijačima.

UEFA je jedino nogometno tijelo koje je kaznilo igrača neigranjem na deset utakmica zbog rasizma - najstroža kazna u igri. Vjerujte mi, UEFA je posvećena činjenju svega što može kako bi se ta bolest uklonila iz nogometa. Ne možemo si dozvoliti da budemo zadovoljni s tim, uvijek se moramo truditi ojačati svoju odlučnost u borbi protiv rasizma.

U širem kontekstu, nogometna obitelj - svi, od administratora do igrača, trenera i navijača - trebaju surađivati s vladama i nevladinim organizacijama u ratu protiv rasizma kako bi marginalizirali njihove odvratne poglede na rubove društva. Nogometni savezi sami ne mogu riješiti ovaj problem. Vlade također trebaju učiniti više na ovom području. Napredak ćemo postići samo zajedničkim radom u ime pristojnosti i časti."

Majmunsko hukanje i nacističko salutiranje u Sofiji

Užasni rasistički ispadi bugarskih navijača prema tamnoputim engleskim nogometašima na stadionu Vasil Levski u Sofiji obilježili su utakmicu Bugarska - Engleska 0:6 u kvalifikacijama za Euro.

Majmunsko hukanje i nacističko salutiranje svaki put kada bi neki od engleskih igrača tamne boje kože imao loptu tjerali su suca Ivana Bebeka da dva puta prekida meč. Ali to nije pomagalo, kao ni molbe bugarskog kapetana Ivelina Popova navijačima svoje reprezentacije da prestanu s vrijeđanjem gostiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara