HNS pere ruke: Suspendirali Širića i Djedovića te bulazne o individualnoj odgovornosti!

Foto: Admir Buljubasic/Cropix

IZVRŠNI ODBOR HNS-a sastao se u 12 sati u Rusanovoj na izvanrednoj sjednici! Trebalo je to biti konspirativno druženje, ali novinari su brzo saznali namjere vladajućih koji su pod velikim stresom, pa je stihijski sazvana i press konferencija. Iako tvrde drugačije, Vlatko Marković i Zorislav Srebrić nisu mirni i "u svakom neprikladnom stanju" nakon pritvaranja vrha sudačke organizacije.

Što su učinili? Jedino očekivano - suspendirali su Željka Širića i Stjepana Djedovića i udarili priču o individualnoj odgovornosti. Zdravko Mamić odavno nije izgledao i govorio ovako defenzivno, Vlatko Marković nikada nije više briljirao! Izašao je iz Rusanove u svom standardnom raspoloženju: "Sastanak je prošao izvanredno", uz osmjeh će predsjednik.

"Vi ste razlog što se hitno sastajemo", obrusio nam je u facu predsjednik HNS-a.

"HNS je uvijek kriv, posebno dok nas reprezentacija ovako reprezentatira...", uz smijeh je, brz korak i začuđene poglede novinare, Marković odjurio na ručak u obližnji Plavi 9.

Što su na hitnoj sjednici u nedjeljno rano poslijepodne odlučili Markovićevi ministri?

"Kada se govori o odgovornosti, postoji pojam individualne krivnje. Donijeli smo konkretne prijedloge o mjerama u najkraćem roku; ide prijava Disciplinskoj komisiji protiv Širića i Djedovića, Širić se razdužuje dužnosti predsjednika Komisije nogometnih sudaca IO-a HNS-a, kao i Stjepan Djedović kao član komisije", objavio je glavni tajnik.

Također, raspuštena je Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a, a IO će brzo imenovati novu.

HNS: Ovo će pomoći daljnjem razvoju hrvatskog nogometa?!

U službenom priopćenju HNS ističe da će inzistirati na tome da se svako saznanje o eventualnim neregularnostima do kraja istraži, i ako je potrebno, procesuira.

"Na taj će se način iz nogometne organizacije ukloniti osobe zbog kojih je bačena ljaga na čitav hrvatski nogomet. Time će se pomoći daljnjem razvoju hrvatskog nogometa koji će nakon okončanja postupaka biti rasterećen svih sumnji", stoji u priopćenju.

"Za sada ne dovodimo u pitanje regularnost natjecanja, promjene su moguće nakon okončanja postupka. Nismo razgovarali o ostavci Vlatka Markovića, razgovarali smo da brzo saniramo situaciju", odgovorio je Srebrić na uvijek vrlo slična novinarska pitanja.

>Brleković: Srebrić mora biti smijenjen, u HNS-u je sve trulo i bolesno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Marković: Ovo je tragedija, ali nikakve mjere ne mogu poduzeti dok ne dobijem pravne akte

>Širićev odvjetnik: To je prljavo podmetanje osobe koja svoje sportske neuspjehe opravdava glupostima

Srebrić i Marković još jučer su nam kazali da će čekati izvješće USKOK-a prije reakcije, no ipak nisu čekali. Izvješće USKOK-a bilo je vrlo detaljno. Hrvoje Maleš ponudio se agentima i smjestio Širiću i Djedoviću.

HNS buše sa svih strana, zajedno sa neprepoznatljivim Zdravkom Mamićem.

Među prvima je u Rusanovu jutros stigao Pero Vićan, a oko 11.30 sati pojavio se i loše raspoloženi Mamić.

Ivica Šparavec, predsjednik Natjecateljske komisije HNS-a, najavio je da će se na sjednici vrlo vjerojatno raspravljati o aktualnim aferama koje potresaju hrvatski nogomet. Na pitanje novinara hoće li doći do nekih promjena u HNS-u, Šparavec je bio jasan: "Sve je moguće".

Mamić prvi izjurio sa sjednice: Zašto bih se stavio na raspolaganje USKOK-u?

Zdravko Mamić doslovno je izjurio pred novinarima sa sjednice.

"Ovo je Uskočki predmet i ne smijemo to komentirati. Mi ne saginjemo glavu, ne peremo ruke od ovoga, ali jednostavno ne smijemo pričati", poručio je Maminjo, a na pitanje novinara kako bi on riješio situaciju da je u službi USKOK –a, alfa i omega Dinama je poručio:

"Što se ja imam stavljati u službu USKOK-a, ja sam službenik Dinama. Nisam lud da se stavljam u službu USKOK-a."

PRIOPĆENJE IO-a HNS-a:

1. Izvršni odbor podržava svaku aktivnost pravosudnih tijela Republike Hrvatske koja vode ka razrješenju negativnosti i otkriću nedopuštenih radnji u nogometu. Inzistirat ćemo na tome da se svako saznanje o eventualnim neregularnostima do kraja istraži i, ako je potrebno, procesuira. Na taj način će se iz nogometne organizacije ukloniti osobe zbog čijeg je djelovanja bačena ljaga na čitav hrvatski nogomet. Time će se pomoći daljnjem razvoju hrvatskog nogometa koji će nakon okončanih postupaka biti rasterećen daljnjih sumnji.

2. Ističemo da svaka krivnja i odgovornost trebaju biti individualizirane i da odgovornost pojedinca ili više osoba ne mogu baciti ljagu na ogromnu većinu nogometnih djelatnika koji svoje poslove u nogometu obavljaju časno i pošteno, najvećim dijelom volonterski.

3. Izvršni odbor i njegova tijela detaljno će razmotriti dosadašnju djelatnost Komisije nogometnih sudaca i sudačke organizacije u cjelini. Kao prvi korak, odlučuje se:
a) Podnosi se disciplinska prijava Disciplinskoj komisiji HNS protiv Željka Širića i Stjepana Djedovića i traži se što hitnije postupanje po toj prijavi.
b) Željko Širić razrješuje se dužnosti predsjednika Komisije nogometnih sudaca IO HNS.
c) Stjepan Djedović razrješuje se dužnosti člana Komisije nogometnih sudaca IO HNS
d) Raspušta se dosadašnji sastav Komisije nogometnih sudaca IO HNS.
e) Izvršni odbor će u kratkom roku imenovati predsjednika Komisije nogometnih sudaca IO HNS koji će predložiti članove te Komisije.

4. HNS će pružiti svu pomoć pravosudnim tijelima koja provode ovu, kao i sve eventualne druge istrage, a koje imaju za cilj pronalaženje eventualnih neregularnosti u nogometu. Podsjećamo na uspješnu suradnju s policijom i USKOK-om u slučaju „Offside“ te očekujemo da će takva biti i u ovom postupku.

5. O svim saznanjima o ovom slučaju HNS će nastaviti redovito izvješćivati FIFA-u i UEFA-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara