LINO ČERVAR

Červar dočekan u rodnom Umagu: Nisam savršen trener, ali uvjeren sam u nešto

Červar dočekan u rodnom Umagu: Nisam savršen trener, ali uvjeren sam u nešto
Foto: Frano Jerkan / Pixsell, Hina

BROJNI Umažani, njih oko tisuću, dočekali su u subotu ujutro na središnjem trgu u Umagu izbornika hrvatske rukometne reprezentacije Lina Červara, rukometnu ikonu Umaga, Hrvatske i svijeta. Uz njega je bio još jedan Umažanin, član reprezentacije Valentino Ravnić. Hrvatska koju je vodio Červar osvojila je srebrnu medalju na nedavnom Europskom prvenstvu.

"Ponosan sam na uspjeh, na naše sjajne dečke. Bilo je na Europskom prvenstvu nekoliko epskih utakmica, trebalo je to izdržati. Emocije su još svježe, no s distance od 7, 8 dana mogu tvrditi da smo mi moralni pobjednici, jer imajući u vidu hendikepe koje smo imali tijekom prvenstva i kako smo ispraćeni na prvenstvo, mislim da dečkima doista treba skinuti kapu", kazao je izbornik Červar obraćajući se građanima na dočeku koji su mu priredili.

Zahvalivši se svim navijačima u Hrvatskoj, ali i u Grazu, Beču i Stockholmu gdje su nastupili, Červar je još jednom ponovio kako je ulaganje u sport najbolja investicija jer to predstavlja ulaganje u djecu.

"Slijede nam kvalifikacije za Olimpijske igre gdje je po ocijeni mnogih zapravo trebala sudjelovati Španjolska, a ne mi. No, odlučile su neke stvari van igrališta, što nam se ne sviđa. Analize drugih pokazale su da smo bili oštećeni. No, što je tu je, idemo dalje. Ove godine, kao što sam najavio, napuštam reprezentaciju. Međutim, mislim da imamo budućnost ponajviše ako budemo razumjeli, shvatili i provodili strategiju razvoja rukometnog sporta, kao što rade Skandinavci, jer su najbolja investicija i najbolja ulaganja upravo djeca. Ne treba juriti rezultate, već stvarati uvjete u cijeloj Hrvatskoj i u svim klubovima", poručio je izbornik Lino Červar.

"Nisam savršen trener, ali uvjeren sam u nešto"

Podsjetivši kako mu je ovo deseta medalja na velikim natjecanjima (četiri zlata i šest srebra), Červar je napomenuo kako je kroz cijeli svoj trenerski vijek u četiri države osvojio 23 nacionalne titule, da je dva puta vodio reprezentaciju svijeta te je napisao dvije knjige.

"Pokušao sam uvijek biti proaktivan, inovativan i kreativan. Nisam savršen trener, ali uvjeren sam u nešto - da sam strahovito ulagao u sebe, da sam strašno bio posvećen poslu kojeg radim, da sam radio sa strašću i neizmjernom ljubavlju prema poslu kojeg volim", kazao je Červar zahvalivši se svom prvom rukometnom učitelju profesoru Jurju Radovčiću koji je, kako je rekao, "odgojio mnoge generacije na Bujštini".

"Nije važna samo pobjeda, ona je važna u jednom segmentu, ali još je važnije biti dobar čovjek. Jako držim do poštovanja i zato smatram da se moramo poštivati. Može čovjek biti bogat, siromašan, velik ili mali, ali zaslužuje poštovanje. Bez toga nema budućnosti, to je razlog svih problema u društvu jer su ljudi razočarani i ogorčeni na društvene i političke elite, na poslodavce, na ljude koji su se neopravdano i nepošteno obogatili. Ljuti su i na medije. Ne bih volio da me netko poštuje jer sam za lijevu ili desnu opciju ili zbog moje političke ideologije. Treba poštivati čovjeka po onome što on je, kakav je i što je napravio, ne smijemo dozvoliti da nam ulica određuje kako ćemo rasti", zaključio je svoje obraćanje Lino Červar. 

Zamjenica umaškog gradonačelnika Floriana Bassanese Radin, zahvalivši se Červaru na ostvarenim rezultatima u karijeri, ustvrdila je kako je on oduvijek bio ponos Umaga i Umažana koji, kako je rekla, "nisu mogli dočekati trenutak da mu i osobno čestitaju ne samo na ovogodišnjem uspjehu već i na zapanjujućoj karijeri rukometnog izbornika koji mnogima služi kao izvanredan primjer".  

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara