Cico izgubljen u perzijskoj džungli: Teheran nudi pritisak veći od Manchestera i Reala

Tekst: A.K.
Foto: AFP

"KRANJČAR je pobjedio bitku ali ima male šanse da dobije rat u Persepolisu, klubu koji toliko znači mnogima da ga ne može voditi jedan čovjek".

Cicu je prvo nakon domaćeg poraza smijenio generalni menadžer (nezadovoljan sa samo 11 bodova u osam kola) ali ga je "tehnički komitet" vratio na posao samo dan poslije. Cico sada ima priliku iskupiti se u velikom stilu - pobjedom protiv gradskog rivala Esteghala jer jedino pobjeda mu jamči ostanak na klupi.

"Vruća Persepolisova klupa mora da je od šiljaka, kada je tako neudobna za strane trenere." piše John Deurden, stručnjak za azijski nogomet na portalu Goal.com.

"Persepolis je najveći u Aziji. Možda nije najbolji, najljepši ili najbogatiji ali ljudima znači više nego bilo koji klub na kontinentu"

On napominje kako su kaotične situacije (kao što je ova u kojoj se našao prvo smijenjeni pa onda pomilovani hrvatski trener) karakteristične za Persepolis. "Nema sezone u iranskoj ligi bez Persepolisove drame koja svemu daje dodatnu draž."

"Loše je što trenerski posao u Persepolisu ionako jamči izloženost visokom pritisku i bez dodatnih nelogičnosti  koji tvore eksplozivnu smjesu" dodaje novinar.

"Teheranski derbi bi mogao biti posljednji Kranjčarev u Iranu"

"Persepolis je najveći u Aziji. Možda nije najbolji, najljepši ili najbogatiji ali ljudima znači više nego bilo koji klub na kontinentu. Persepolis je institucija" piše Goalcom ističući kako su naslovnice rezervirane za "Crvene".

Tome će se dakako usprotiviti veliki gradski rivali iz Esteghala, s kojima se Persepolis sastaje za vikend u teheranskom derbiju - "utakmici koja bi mogla biti Kranjčareva posljednja u Iranu" napomine Deurden.

"Teheranski nogometni mediji su zastrašujuća zvijer"

Kakvo je okružje u kojem se odvija iranska nogometna drama najbolje opisuju riječi iranskog izbornika Afshina Ghotbija koji je vodio Persepolis do naslova prvaka 2007: "Novine objavljuju izjave u kojima pojedini nogometaši kritiziraju suigrače iako nitko nije tako nešto izjavio. Citirali su moje nepostojeće izjave, kao i ono što sam rekao na privatnim sastancima iz zatvorenih vrata. Takav pritisak javnosti i odljev informacija ne postoji niti u Madridu ili Manchesteru".

"Teheranski nogometni mediji su zastrašujuća zvijer i sa Persepolisom imaju buran odnos i svakako ne pomažu u onom što je klubu očajnički potrebno - stabilizaciji."

Navedena atmosfera nije baš radno-poticajna: "Kranjčar je bio/je deset trener u isto toliko godina i šesti koji je došao s drugog kontinenta. Arie Haan (šest mejseci) Mustafa Denizli (deset mjeseci) i Nelo Vingada (tri mjeseca) su kao što se vidi iz kratkog staža, imali velikih problema priviknuti se na život u Teheranu, kako na terenu, tako i van njega.

Navijači nakon domaćeg poraza od Pajkana nisu tražili Kranjčarevu, nego glavu generalnog menadžera

Kranjčaru se ipak ne može prigovoriti na tome kako je ekipirao momčad, jer došao je nakon što je selekcija već bila završena, a navijači su poslije poraza koji ga je (privremeno?) doašao glave pozivali na smjenu generalnog menadžera Abbasa Ansarifarda, a ne trenera.

Navedeni direktor je otpustio Kranjčara u petak, ali je na sastanku "tehničkog komiteta" dan poslije trener ponovno postavljen, ali ne može se osjećati previše siguran za svoj status.

"Bilo bi iznenađenje da Hrvat dočeka kraj sezone na klupi"

"Kranjčar nije dopuštao da mu se komitet miješa u odabir igrača, a pristisak kojem je izložen, razlog je zbog kojeg strani suci rijetko potraju u klubu. Neki navijači  uvjereni su kako je cijela situacija oko njegovog otkaza iscenirana kako bi mu se pokazalo tko je šef. U svakom slučaju, bilo bi iznenađenje da Hrvat dočeka kraj sezone na mjestu trenera".

"Kranjčar ne pristaje na ultimatume"

Čini se kako Kranjčar ne pristaje na ultimatume u vrućem Teheranu: "Prije tjedan dana, nakon što je čuo kako generalni menadžer govori da mora ostvariti rezultat u sljedećem susretu, izjavio je da ne pristaje na ultimatume."

Naravno, Abbisfard je negirao kako je izjavio tako nešto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara