BOKS

Čistač tepiha preko noći je postao Joshuino tajno oružje za Ruiza

Čistač tepiha preko noći je postao Joshuino tajno oružje za Ruiza
Foto: Instagram

ANTHONY JOSHUA tijekom priprema za revanš protiv Andyja Ruiza Jr-a konzultirao se s najvećim boksačkim i inim ekspertima kako bi spriječio da se ponovi rasplet njihovog prvog okršaja. 

Među ljudima s kojima surađuje našao se i Timothy Moten, boksač koji je preko Eddieja Hearna postao Joshuin sparing partner. Čim je dobio ponudu, dao je otkaz na poslu i na tri mjeseca ostavio zaručnicu samu u Americi.

Moten je 27-godišnji američki boksač teške kategorije. Njegov posao je da tijekom treninga glumi upravo trenutnog trostrukog svjetskog prvaka. Ipak, iza svega stoji uistinu fascinantna priča o tome kako je ovaj Amerikanac iz Kentuckyja zapravo postao dio tima.

Zna sve o Ruizu

S obzirom na to da je Moten relativno nizak, a odlikuje ga i krupnija konstitucija, nije mu bilo lako uspjeti u svijetu boksa. Motiviran teškim putem prema uspjehu, odlučio je proučiti trenutno aktivne borce ne bi li našao nekoga tko je već uspio u sličnim uvjetima. I uspio je, otkrio je Andyja Ruiza. 

Kroz cijelo svoje boksačko odrastanje pratio je Ruiza i pokušao u svoju boksačku tehniku ugraditi ono najbolje što Ruiz ima u svom stilu. Kad je vidio da je Jarell Miller otpao kao Joshuin protivnik te da će ga zamijeniti upravo Ruiz, odlučio je pomoći Joshui.

"U istom trenutku sam pomislio kako se moram naći u tom kampu, bez obzira na to što to zahtijevalo od mene. Morao sam upasti u taj kamp", rekao je Moten u razgovoru za Daily Mail.

Idealan čovjek za posao

Odmah je poslao poruku Eddieju Hearnu i još nekim članovima tima, objasnivši im tko je i zašto bi trebao biti u tom kampu. Odgovor nije dobio, a Ruiz je 1. lipnja šokirao svijet pobjedom nad Joshuom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MAYHEM "THE GORILLA!!" WITH SOME NEW GLOVES FROM @phenomboxing 🦍🦍💪🏾💪🏾

A post shared by Timothy Moten (@mayhem_moten) on

"On se jednostavno nije dobro pripremio. Većinu svog kampa proveo je pripremajući se za 193 cm visokog i 140 kg teškog boksača kao što je Miller, a ne za 182 cm visokog boksača brzih ruku. Uvijek sam bio njegov fan i navijao sam za njega, šteta što mu nisam mogao pomoći", rekao je Moten koji nije krio zadovoljstvo nakon Ruizove pobjede:

"Kad se to dogodilo, imao sam gorko-slatki okus jer sam znao da će se boriti opet. Čim je revanš objavljen, sve koje znam sam tražio da pišu na Facebook Anthonyja Joshue i Eddieja Hearna. Vidio sam svog prijatelja iz djetinjstva Davida Ghansu na fotografiji s Eddiejem i javio sam mu se. Nije imao puno pratitelja tako da sam znao da će vidjeti moju poruku. Javio sam mu se sam i javilo se nekoliko mojih prijatelje te članova obitelji. Poslao sam snimke mojih borbi i onda je došla poruka Eddieja Hearna. Rekao je da mu se sviđa što vidi i da ćemo biti u kontaktu."

Ostavio zaručnicu i riskirao egzistenciju

Nakon toga su mu se javili iz Hearnova stožera i pitali ga može li idući tjedan biti u Velikoj Britaniji. Iako nije imao putovnicu, Moten je rekao kako će sve riješiti i doći na vrijeme. Stigao je u Britaniju i tjedan dana sparirao s Joshuom. Nakon 12 probnih rundi, Moten je postao dio kampa i tamo ostao sve do danas.

"Kad sam došao, rekli su mi da se dosad u kampu nitko nije zadržao dulje od tri tjedna. Kad sam ja ostao četiri tjedna i postao prvi kojem je to uspjelo, priznali su mi da je plan bio da dođem samo na tjedan dana. Žrtvovao sam puno toga. Kad sam saznao da putujem, moja zaručnica i ja radili smo duple smjene da bih ja mogao otputovati, a ona platiti stanarinu, nakon čega sam dao otkaz. Znao sam da me svaki dan mogu poslati kući, nakon čega bih morao moliti da me vrate na posao, no moj trud i rad se isplatio pa su me zadržali ovdje tijekom trajanja cijelog kamp", rekao je Moten koji je prije ovog angažmana zarađivao od čišćenja tepiha:

"Čovječe, to je Joshua, takva prilika pruža se jednom u životu. Ovo je jedna od najvećih boksačkih priredbi u povijesti. Sretan sam što mogu biti barem mali dio nje. Puno sam naučio iz ovog iskustva. Anthony i ovaj cijeli tim su sad moja braća. Osim toga, imao sam dvostruku motivaciju jer sam veliki Anthonyjev navijač i želim da pobijedi. Osim toga, želio sam testirati samog sebe i uvjeriti se da mogu boksati protiv najboljih. Sve što sam naučio u ova tri mjeseca ostaje u meni", zaključio je. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MAYHEM "THE GORILLA!!" WITH SOME NEW GLOVES FROM @phenomboxing 🦍🦍💪🏾💪🏾

A post shared by Timothy Moten (@mayhem_moten) on

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara