Croatia Boat Show: Drugoga dana regate u vodstvu su Cro-a-Sail, Omega Team i Beecom

DRUGOGA dana regate RC 44 Croatia Boat Show CupA na vjetar se čekalo čak četiri sata, no strpljenje se na koncu isplatilo. Po jugozapadnjaku od 5 do 10 čvorova održana su četiri od ukupno pet predviđenih flightova Match Racea. U vodstvu su sa po tri boda Cro-a-Sail (kormilar Tomislav Bašić), Omega Team (Russell Coutts) i Beecom (Cameron Appleton).

U prvom flightu japanski Beecom s Mortenom Henriksonom na kormilu svladao je talijansku Magiu, sa Lorenzom Bodiniem, Rusell Coutts bio je brži od zemljaka Camerona Appletona (Aqua Team), dok je dvoboj našeg Cro-a-Saila i slovenske Ekipe 44 sa Marijanom Bauerom okončan pobjedom gostiju iz Slovenije. To je ostao jedini bod Ekipe 44 danas.

Drugi flight je donio pobjedu Omege u dvoboju s Magiom, Cro-a-Saila protiv Beecoma i Aque kontra Ekipe 44. Najuzbudljiviji je bio obračun Bašića i Couttsa u trećem flightu. Pripao je hrvatskoj posadi. Velika borba povela se već u predstartim manevrima. Bašić se opredijelio za desnu, a Coutts za lijevu stranu regatnog polja. Hrvatska posada ostvarila je minimalnu prednost, ali je pred bovu od orce Coutts nakratko preuzeo vodstvo. Bašić je ipak prvi okrenuo bovu i zadržao prednost do kraja, no ona ni u jednom trenutku nije bila veća od pola dužine broda.

Opuštanja nije smjelo biti sve do prolaska kroz cilj. Japanski brod bio je brži od slovenskog, a Emirati od Talijana. Četvrti flight donio je i treću pobjedu za Cro-a-Sail, Omegu i Beecom. Bašić je dobio Talijana Bodinia, Coutts Slovenca Marijana Bauera, a Henrikson Appletona.

Posljednji flight u petak donosi meč-loptu Cro-a-Sailu protiv Aqua Teama. Bašić bi pobjedom osigurao prvo mjesto jer je u izravnim dvobojima pobijedio i Couttsa i Henriksona, koji bi tako u međusobnom dvoboju odlučivali tek o 2. mjestu u Match Raceu. Okončanjem Match Racea, regata će se nastaviti 4. flotnim plovom. Dozvole li vremenske prilike u petak i subotu, održat će se još 8 flotnih jedrenja (ukupno 11). Pobjednik prvoga RC 44 Croatia Boat Show Cupa biti će poznat dakle u subotu, nakon zbrajanja rezultata Match Racea i flotnih regata.

Prvoga dana regate Team Aqua (UAE) i Cro – a – Sail (HRV) sa po pet negativnih bodova dijelili su prvo mjesto regate RC 44 Croatia Boat Show Cup.
Po stabilnom jugozapadnjaku od osam do 12 čvorova u srijedu su pod Sustipanom održane tri flotne regate. Na regatnom polju najbolje se snašla ekipa Aque, koja je uvijek birala lijevu stranu polja, koja se pokazala boljom. 

Jedrilo se s genovama, regate su trajale oko 45 minuta, a jedini penal zaradio je Russell Coutts, čiji je tim u trećoj regati dodirnuo oznaku. U prva dva jedrenja poredak prvoplasiranih bio je identičan: Team Aqua (kormilar Cameron Appleton), Cro – a – Sail (Miroslav Reljanović), Team Omega (Russell Coutts). U trećoj regati pobjedu je odnio Cro – a –Sail, ispred Teama Magia Alike i Teama Aqua. Sutra (četvrtak) su na rasporedu Match Race regate, a start prvoga jedrenja bio je zakazan za 11 sati, odmah po završetku humanitarne regate.

Foto: Croatia Boat Show

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara