"Da još uvijek postoji Austro-Ugarska, Hrvati i Slovenci se ne bi svađali čija je medalja"

"Da još uvijek postoji Austro-Ugarska, Hrvati i Slovenci se ne bi svađali čija je medalja"

Tekst: A.K.
Foto: screenshot ceski rozhlas


IAKO je četvrto mjesto Klemena Bauera uspjeh za Slovence, brončanu medalju osvojio je Hrvat Jakov Fak, koji se priprema i trenira sa slovenskom reprezentacijom, piše Česky Rozhlas o priči koja je zaintrigirala i ostale narode iz nekada zajedničke države.

Česi naravno ne misle pri tome na "staru" Jugoslaviju, gdje su bili tek turisti, nego na još stariju, Austro-Ugarsku ,u kojoj su dijelili dobro i zlo s Hrvatima i Slovencima, koji bi sada najradije rastopili i podijelili Fakovu medalju: "Da još uvijek postoji Austro-Ugarska, ne bi bilo dileme, ali monarhija je odavno propala i sada se Slovenci i Hrvati raduju svaki svojoj medalji."

Češki portal donosi razgovor s trenerom slovenske ženske biatlonske reprezentacije Tomašom Kosom (natjecateljem u biatlonu na OI u Calgaryju, Albertvilleu i Lillehammeru) koji je definitivno bio sretan, ali "postavlja se pitanje čime više - trećim mjestom Hrvata Jakova Faka ili četvrtim jednim od vaših - Klemena Bauera?"

"Jakov Fak je naš, tako da je to i naša medalja, ali moram reći da sam malo žalostan, ne samo ja nego svi u Sloveniji, jer naravno da bi bili sretniji da je medalja samo naša, ali to je sport. Jakov je moj odličan prijatelj i zaslužuje broncu. Bio je bolji od Klemena zbog čijeg četvrtog mjesta smo također zadovoljni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Fak sljedeće sezone dobiva slovensko državljanstvo i tada će biti potpuno naš"

Kos je Česima objasnio da Fak cijelo vrijeme provodi sa slovenskim biatloncima, a uskoro neće biti potrebno dijeliti medalju i vagati kome pripada više jer "sljedeće sezone dobiva slovensko državljanstvo i tada će biti potpuno naš" otkriva slovenski trener.

Slovenska javnost sigurno neće s oduševljenjem prihvatiti da tako govorite o Hrvatu koji vam je "oteo" medalju, krenuo je češki kolega s provokativnim pitanjem.

"Jasno je da se Hrvati i Slovenci baš ne vole tako da sam uvjeren da će ovo što govorim iritirati mnoge, ali to će se sve promijeniti sljedeće godine kada Fak dobije naše državljanstvo", lakonski je odgovorio Kos.

Čehe je zanimalo misle li Slovenci da će Faku tek tako biti dopušteno da nositelj hrvatske zastave i medalje na ovim OI već za četiri godine nastupa za Sloveniju.

"Mislim da ne bi trebalo biti problema ako se savezi dviju zemalja dogovore. Ako i bude moratorija na Fakov nastup za Sloveniju, to će trajati dvije godine, a Olimpijske igre su svake četiri godine."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara