Dalić: Morao sam potjerati Kalinića, trener ne smije sjediti na dvije stolice

Dalić: Morao sam potjerati Kalinića, trener ne smije sjediti na dvije stolice
Foto: Epa

IZBORNIK hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić održao je putem videolinka predavanje u sklopu edukacije za osvježavanje trenerskih licenci Indijskog nogometnog saveza (AIFF). Tema predavanja je bila ''suradnja s igračima najviše klase i zvjezdanog statusa'', a u razgovoru su sudjelovali još i izbornik Indije Igor Štimac te indijski ministar mladih i sporta Shri Kiren Rijiju.

''Sretan sam što vam se mogu obratiti. Zahvaljujem Igoru i indijskom savezu na pozivu'', na početku je rekao Dalić, koji je najveći dio razgovora potrošio na nezaboravno srebro u Rusiji prije dvije godine.

''U kadru za Rusiju imali smo veliki broj igrača svjetske klase i zvjezdanog statusa. Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić su superzvijezde sami po sebi. Moj zadatak je bio izgraditi momčad koja će se držati zajedno i boriti za zajednički cilj. Kako bismo ostvarili uspjeh, trebali smo biti velika i sretna obitelj. Nogometne momčadi nisu izgrađene oko pojedinaca. Ovisite li o jednom pojedincu koji je tu da vas izbavi svakog dana, vjerojatno nećete uspjeti'', kazao je Dalić, a onda je objasnio zašto mu je lako bilo raditi sa zvijezdama kao što su Modrić, Mandžukić ili Rakitić

''Ljudi ne razumiju da su Modrić, Rakitić ili Mandžukić jednostavni ljudi. Držali smo se zajedno i to je izgradilo povjerenje među nama. Kakva god bila situacija, bili smo spremni na nju. Momčadski duh bio je nevjerojatan. Posao trenera je da donosi odluke, a ponekad morate biti oštri. Trener se ne može ponašati osvetoljubivo prema bilo kojem igraču. Sve se odluke trebaju donositi vodeći računa o interesu momčadi. Zato sam morao donijeti tešku odluku da jednog igrača (Nikola Kalinić, op.a.) pošaljem kući, ali to sam morao napraviti. Nekad ne možete sjediti na dvije stolice'', rekao  je Dalić pa se osvrnuo na razvoj mladih igrača.

''Trener mora imati povjerenje u svoje mlade igrače. Ne date li im minutažu, oni neće napredovati. Trener im mora biti potpora. Znam da treneri imaju intenciju da više koriste iskusnije igrače, ali poznavajući Igora, znam da se on ne boji fokusirati na mlade talente kako bi ih poboljšao.''

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara