Dan kada je svijet saznao za Hrvatsku

Dan kada je svijet saznao za Hrvatsku
Foto: Screenshot (Youtube)

NA DANAŠNJI dan prije 25 godina Ćiro Blažević je prvi put sjeo na klupu hrvatske nogometne reprezentacije i ostvario pobjedu u Valenciji koja je odjeknula u cijelom svijetu. Hrvatska, tada 125. reprezentacija svijeta, pobijedila je Španjolsku 2:0. Španjolci su u to vrijeme držali sedmo mjesto na FIFA-inoj ljestvici.

Još impresivnije, Španjolska je do te utakmice imala niz od 20 uzastopnih pobjeda. Za mjesec dana Hrvatska je skočila 22 mjesta na FIFA-inoj ljestvici i u travnju 1994. dijelila 103. mjesto na svijetu.

Utakmica u Valenciji počela je savršeno za Hrvatsku. Prosinečki je od centra povukao loptu do protivničkog šesnaesterca i pronašao usamljenog Šukera na lijevoj strani koji puca iz prve, ali loše zahvaća loptu. Srećom, lopta na drugoj strani ponovno dolazi do Prosinečkog, a on sa 16 metara probija golmana Zubizarretu za 1:0.

U 51. minuti Hrvatska je povećala vodstvo. Mornar se sjurio po desnoj strani, ubacio u sredinu gdje je pronašao Šukera koji poentira glavom sa sedam metara. Još treba istaknuti da je Dražen Ladić dvije minute kasnije obranio penal Junaeleu. U ovoj utakmici je zaigrao i Pep Guardiola, današnji menadžer Cityja.

Ovako je izgledala hrvatska reprezentacija prije 25 godina u Španjolskoj:

Dražen Ladić, Nikola Jerkan, Igor Štimac, Slaven Bilić, Janko Janković, Robert Prosinečki, Stipe Andrijašević, Aljoša Asanović, Robert Jarni, Alen Bokšić, Davor Šuker, Dubravko Pavličić, Ivica Mornar, Ante Miše, Goran Vlaović.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara