Dina Levačić kreće u novi pothvat: Plivat će među morskim psima na Havajima

Dina Levačić kreće u novi pothvat: Plivat će među morskim psima na Havajima
Foto: Mario Strmotić/Hina

HRVATSKA dugoprugaška plivačica Dina Levačić (22) će, ako vremenski uvjeti budu dozvoljavali, 25. kolovoza startati u preplivavanje kanala Molokai na Havajima dugog 42 kilometra, odnosno dionicu od otoka Molokai do otoka Oahu, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare održanoj u Klubu daljinskog plivanja Split čiji je Dina član.

"Čeka me dosta zahtjevno preplivavanje 42 kilometra jer je to valovito područje na otvorenom moru, to jest oceanu sa snažnim morskim strujama i bogatim životinjskim svijetom. Plivat ću noću i nadam kako neće biti prebliskih susreta sa životinjama i da struje neće biti prestrašne", rekla je Dina Levačić.

Dina će plivati u području u kojem žive opasne meduze, ali postoje i morski psi...

Dodala je da je prije kod nje bilo straha od morskih pasa, ali joj je "zadnjih dana to najmanja briga i uopće je nije strah." Kazala je kako na području koje će preplivavati u Havajskom otočju žive meduze koje "nisu prijateljski naklonjene."

"Veća briga su mi meduze, jer manja je vjerojatnost da ću sresti morskog psa nego meduze, ali ja se nadam da će sve na kraju biti dobro. Ako me koja meduza opeče, neće biti strašno, samo da me ne napadnu u grupi," kazala je Dina Levačić.

Njena majka Željana Levačić, koja je prati na plivačkim maratonima, dodala je da mnogi pitaju hoće li Dina plivati u kavezu, s obzirom na to da u kanalu Molokai ima morskih pasa.

"Ne, ona ne pliva u kavezu. Međutim, unajmili smo uređaj koji odašilje elektromagnetske valove u jednom određenom krugu i Dina uvijek mora plivati u tom krugu. Taj uređaj je smješten na kajaku koji će biti cijelo vrijeme neposredno pored nje i najvažnije je da ona uvijek pliva u tom nekom pojasu," objasnila je Željana Levačić.

Budući da će kanal preplivavati u noći, Dina Levačić je rekla da se pripremala za taj maraton plivajući noću da bi se, kako je rekla, "psihički pripremila na mrak i tamu."

Dina dnevno prepliva osam do deset kilometara.

Dok ima obaveza na fakultetu, Dina trenirajući dnevno prepliva između osam i deset kilometara, a za vrijeme praznika i kada nema fakultetskih obaveza dnevno pliva između 15 i 20 kilometara.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, Dina Levačić će na put na Havaje krenuti u noći s nedjelje na ponedjeljak te će se nekoliko dana adaptirati na 12-satnu vremensku razliku u odnosu na Hrvatsku.

"Start je predviđen 25. kolovoza u 17 ili 18 sati poslijepodne po havajskom vremenu, a to je 5 ili 6 sati ujutro po hrvatskom vremenu," rekla je Željana Levačić.

Zamjenik pročelnika Upravnog odjela Splitsko-dalmatinske županije za prosvjetu, kulturu i šport Petar Škovrlj je istaknuo kako dugoprugaško plivanje Dine Levačić predstavlja "veliki sportski podvig" koji zaslužuje divljenje.

"Splitsko-dalmatinska županija će što je više moguće financijski pomoći Dini Levačić," kazao je Škovrlj.

Pročelnik Službe za društvene djelatnosti u splitskoj Gradskoj upravi Mate Omazić je istaknuo da grad Split, gradonačelnik Andro Krstulović Opara i Splitski savez sportova podupiru Dinu Levačić u njenim plivačkim pothvatima.

"Preplivavanje kanala Molokai je jedan od najtežih pothvata u kategoriji sedam velikih maratona", kazao je Omazić. Dina Levačić je od tih sedam velikih plivačkih maratona do sada isplivala dva - prošle godine je preplivala kalifornijski kanal Catalini i kao prva Hrvatica preplivala je La Manche.

Prema uzoru na sedam alpinističkih vrhova, u daljinskom je plivanju ustanovljen pothvat Oceans Seven. Nakon Molokaija, preostala četiri maratona iz Oceans Seven koje Dina Levačić također planira preplivati u budućnosti su Sjeverni kanal između Sjeverne Irske i Škotske, Gibraltarski kanal između Europe i Afrike, kanal Tsugaru u sjevernom Japanu i Cookov kanal u vodama Novog Zelanda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara