Dinamo mora izvijestiti HNS o događajima na turniru u Kriensu

Dinamo mora izvijestiti HNS o događajima na turniru u Kriensu

U ROKU od osam dana zagrebački Dinamo bi trebao Hrvatskom nogometnom savezu podnijeti izvješće o događajima na turniru u švicarskom Kriensu, ističu u HNS-u.

U izvješću će Dinamo morati objasniti situaciju do koje je došlo, izjavio je danas za Hinu glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić.

Sinoćnji finale turnira u Kriensu između Dinama i beogradskog Partizana prekinut je u 68. minuti zbog navijačkih nereda. U novinskim i agencijskim izvješćima navodi se da su, nakon Dinamovog vodstva 2:0, na teren upali navijači zagrebačkog kluba, a zatim i Partizanovi navijači te da je došlo do tučnjave.

U Europskoj nogometnoj federaciji (UEFA) ističu kako su klupske prijateljske utakmice u odgovornosti nacionalnih nogometnih saveza.

Uefa nije direktno nadležna za ovaj slučaj, ali jest indirektno, jer svi smo članovi Uefe, kazao je Srebrić. Stoga, ako Uefa zatraži izvješće o tom slučaju, proslijedit ćemo im ga, dodao je.

Zagrebačke "Sportske novosti", kad su u pitanju moguće Uefine sankcije protiv Dinama, navode riječi Duška Grabovca, uglednog djelatnika u međunarodnim nogometnim forumima. Grabovac smatra da ne može doći u pitanje nastup Dinama u 2. pretkolu lige prvaka. Eventualna kazna, kazao je, mogla bi biti novčana, ili jedna utakmica zabrane igranja na domaćem terenu u eurokupovima.

Udruga navijača Dinama: Zakon neće spriječiti nerede

Svega 24 sata nakon što je Hrvatski sabor izglasao Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, dogodili su se novi navijački izgredi.

Ovoga puta u Švicarskoj za vrijeme utakmice Dinama i Partizana. Utakmica je prekinuta u 68. minuti zbog masovne tučnjave navijača na travnjaku stadiona Kleinfeld u Kriensu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ideja o odigravanju utakmice između hrvatskog i srpskog kluba je vrlo glupa. Nikakav Zakon neće spriječiti nerede kada igraju hrvatski i srpski klubovi," kazali su u Udruzi navijača Dinama.

Svih 27 navijača koji je na utakmicu doputovalo iz Zagreba, neozlijeđeni su napustili Švicarsku. "Nitko od naših članova nije pritvoren, niti je ozlijeđen," doznali smo u razgovoru s članovima Udruge, koji su još jednom istaknuli svoje mišljenje o novom Zakonu o sprečavanja nereda na sportskim natjecanjima.

"Zakon je spreman preko noći i sadrži niz odredbi koje se kose s drugim zakonima i Ustavom," poručili su iz Udruge navijača Dinama.

Puhak: Zakonima protiv izgreda

Nadamo se će dva zakonska projekta Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, koji je donešen prije dva dana, te Zakon o sportu koji će uskoro biti u Saboru na prvom čitanju spriječiti da se događaju neredi poput sinoćnjih na nogometnoj utakmici Dinamo Partizan u švicarskom Kriensu, kazao je u izjavi za HINU pomoćnik ministra prosvjete i sporta Stjepan Puhak.

S obzirom i na nedavne izgrede tijekom finala Europskog vaterpolskog prvenstva u Kranju, očigledno da se opet ponovio propust organizatora koji nisu ozbiljno shvatili dvoboj klubova iz Hrvatske i Srbije i Crne Gore za koji su znali da je utakmica visokog rizika, kazao je Puhak. To nikako ne znači da ubuduće treba izbjegavati sportske susrete sa predstavnicima Srbije i Crne Gore, ali je pritom potrebna maksimalna ozbiljnost i odgovornost svih strana, pogotovu kada se te utakmice događaju u "trećoj zemlji", kazao je Puhak, dodavši kako tih problema očito nema ili su umnogome manji kada se utakmice igraju, primjerice, u Zagrebu ili Beogradu.

S događajima poput onih u Kriensu žalosno je da sport doista gubi smisao, kazao je Puhak, naglasivši da je Vlada već poduzela mjere za reguliranje stanja u sportu sa dva zakonska akta. Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima je prihvaćen u Saboru prije dva dana, a stupa na snagu za desetak dana jer nam je cilj bio da svakako bude važeći prije samog početka novoga hrvatskoga nogometnog prvenstva. Ovim Zakonom se propisuju sankcije za izgrednike, ali i za organizatore sportskih natjecanja, kazao je Puhak, naglasivši da Zakon neće odmah riješiti sve probleme glede navijačkog divljanja. Velika je odgovornost i na samim klubovima, sportašima i sportskim dužnosnicima koji ni na koji način ne bi smjeli poticati na nasilje skupine neodgovornih pojedinaca.

Potrebno je urediti stadione i ostala sportska borilišta da postanu mjesta na kojem će ljubitelji sporta u sigurnosti i ugodi uživati u sportskom događaju, a to će biti dugotrajan proces. Video-nadzor, sustav kupnje ulaznica i ostale mjere neophodne su u Hrvatskoj, kazao je Puhak, koji je kao primjer takvog "uređenog stadiona" u blizini naše zemlje spomenuo stadion u austrijskom Salzburgu. Uvest će se i posebni seminari za policajce, redare na sportskim natjecanjima i predstavnike klubova u cilju bolje koordinacije i sprječavanja izgreda.

Puhak je kazao kako će i novi Zakon o sportu, koji uskoro dolazi u Sabor na prvo čitanje, umnogome pomoći u uvođenju reda u hrvatski sport kao cjelinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara