DINAMO

Dinamo se sastao s Bandićem. Odlučili su gdje će graditi novi stadion

Dinamo se sastao s Bandićem. Odlučili su gdje će graditi novi stadion
Foto: Pixsell

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić i suradnici sastali su se danas u Gradskoj upravi s predstavnicima Dinama, predvođenima predsjednikom Mirkom Barišićem i predsjednicom Uprave Vlatkom Peras, a razgovaralo se o planovima izgradnje nogometnog stadiona Maksimir.

Zaključeno je da se taj prostor sagledava kao kompleksna cjelina kroz urbanistički natječaj koji će riješiti pitanje nogometnog stadiona s pomoćnim terenima i atletskog stadiona te odgovarajuće infrastrukture.

U priopćenju se navodi kako je dogovoreno da će Dinamo na svojoj skupštini donijeti konačnu odluku s jasnim smjernicama definiranim standardima FIFA-e i UEFA-e za izgradnju novog stadiona na mjestu današnjeg. Definirano je također da bi se projekt novog stadiona gradio u partnerskom odnosu Grada i GNK Dinama.

"Nakon odluke Skupštine Dinama može se krenuti u daljnje korake vezano za realizaciju ovoga povijesnog projekta iznimno važnoga za Dinamo - ikonu zagrebačkog sporta, važnog za grad Zagreb, njegovu sportsku memoriju, za sve Zagrepčane i ljubitelje sporta", stoji u priopćenju gradskog ureda.

Garaža na Borongaju

Dinamov predsjednik Barišić u rujnu je kazao kako klub već ima simulacije kako bi to moglo izgledati i prema njima će se napraviti natječaj za arhitektonsko rješenje. Stadion bi se gradio u Maksimiru na mjestu sadašnjeg, atletski stadion bio bi na Sveticama, a podzemna garaža na Borongaju, kazao je tada Barišić. Očekuje se da bi novi stadion bio gotov do 2021. godine.

Maksimirski stadion desetljećima je najveće ruglo Zagreba, a posljednjih nekoliko godina postao je i po život opasan za posjetitelje. U ožujku ove godine pukim slučajem izbjegnuta je tragedija nakon što je sa zapadne tribine samo nekoliko metara od skupine djece pao golemi stakleni prozor. Prošle jeseni iznad ulaza na zapadnu tribinu postavljena je zaštitna mreža jer su se dijelovi tribine počeli odlamati i padati po ljudima.

Pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman imao je megalomansku viziju rekonstrukcije Maksimira koji je trebao primiti 65.000 navijača. Za djecu iz zagrebačkih škola bili su organizirani posjeti klubu u kojem se mogla vidjeti maketa budućeg doma Croatije, no sve što su Dinamovi navijači dobili bila je nefunkcionalna sjeverna tribina, nadograđena zapadna i više od 100 milijuna eura bačenih u vjetar.

Istovremeno u istočnu tribinu nije uložena ni lipa pa je ona, osobito u jesenske i zimske dane, vrlo opasna. Stepenice su preuske, kvrgave i prestrme, rasvjeta je neadekvatna, da ne kažemo nepostojeća, i luda je sreća da na nekoj utakmici još nitko nije stradao. UEFA je za ovu sezonu progledala Dinamu kroz prste i dopustila odigravanje europskih utakmica na Maksimiru, a tek ćemo vidjeti hoće li Dinamo dobiti dozvolu za sljedeću sezonu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara