Dinamov udar na regularnost prvenstva: Pokazali su da baš i nisu tako veliki klub!

NIJE TO bio presedan, jer prije 14 godina utakmica Zadra i Hajduka odgođena je zbog kolektivnog trovanja splitskih nogometaša hranom. No, odluka Udruženja prvoligaša da odobri zahtjev Dinama o odgodi derbija 12. kola HNL-a protiv Rijeke na Kantridi, izazvala je buru negativnih komentara usmjerenih prema čelništvu Dinama i Prve HNL.

Ivanković: Da je trebalo, Mandžukić bi stao na gol!

Mamić: Hrvatsko društvo je dno dna!

Službeno to izgleda ovako: "Predstavnici NK Dinamo u prijepodnevnim satima 26. listopada 2008. godine obavijestili su Povjerenika za natjecanje da im se pet igrača (Kelava, Drpić, Mikić, Badelj i Vrdoljak) u zadnjih 24 sata razboljelo, prema prvim dijagnozama od crijevne viroze te da osim povišene temperature imaju probavne smetnje uz povraćanje. Izvršene su konzultacije s predstavnicima Zdravstvene komisije HNS-a, liječničkom službom i rukovodstvom NK Dinamo te je odlučeno da se uz popunu momčadi iz redova juniora, momčad NK Dinamo uputi u Rijeku na odigravanje utakmice uz daljnje praćenje zdravstvenog stanja ostalih igrača.

Tijekom popodneva, liječnik NK Dinamo dr. Saša Janković izvijestio je Povjerenika lige i člana Zdravstvene komisije HNS-a dr.Bahtijarevića da su se razboljela još petorica igrača (Lončarić, Sammir, Tadić, Lovren i Manđukić) u hotelu u Opatiji. Nakon dodatnih konzultacija s rukovodstvom Udruge Prve HNL i HNS-a te dr. Bahtijarevićem, zbog činjenice da je NK Dinamo ostao bez 10 igrača i da nije u mogućnosti igrati utakmicu posebno zbog činjenice da je praktički na putu ostao bez vratara, kao i da postoji opasnost od moguće zaraze ostalih sudionika utakmice, Povjerenik za natjecanje donio je odluku o odgodi. NK Dinamo obvezan je u roku od 24 sata Povjereniku za natjecanje i Zdravstvenoj komisiji HNS-a dostaviti kompletnu dokumentaciju o bolesti igrača. Nakon uvida i provjere zdravstvene dokumentacije donijeti će se odluka o novom terminu odigravanja utakmice tijekom sezone"

Time je Udruga prvoligaša zaključila priču o derbiju. No, nema sumnje da će se za neodigranim susretom vući repovi, jer Dinamov potez koliko god bio službeno opravdan, djeluje - kukavički! Navijačima, kao i svim ljubiteljima hrvatskog nogometa već je dosta klasičnih odgoda Dinamovih prvenstvenih utakmica uoči europskih ispita, jer kako od hrvatskog prvaka očekivati da nas lijepo predstavlja u Europi, u tom ludom i neizdrživom ritmu "srijeda - subota - srijeda.

"Odgoda je sramotna, kalo i odnos prema Rijeci"

Znalo se i u europskim ligama dogoditi da momčad napadne viroza, ali utakmice se u pravilu nisu odgađale. No, Dinamo drma hrvatskim nogometom, stoga ovakav rasplet zapravo nikoga nije previše začudio. Istina, mnogi su ogorčeni i rezignirani jer se Dinamu izlazi u susret na osnovu rupa u pravilniku.

Čelnici Rijeke razočarani su, blago rečeno, upiru prstom u "nepristrani" iskaz prvog liječnika Dinama Saše Jankovića na čijem je temelju povjerenik lige odobrio zahtjev za odgodu susreta. No, Riječanima jedino i preostaje boriti se riječima, jer Pravilnik HNS-a u svom Pravilniku o nogometnim natjecanjima ne poznaje pojam odgode susreta zbofg viroze igrača, već samo "neodigravanje utakmice zbog premalog broja aktera", što je sasvim drugačiji slučaj.

Čelnici Rijeke tvrde da su za odgodu susreta doznali preko televizije, kada je Brezni emitirao stvar Udruge prvoligaša. Prije nego je smiren izašao pred TV kamere direktor Rijeke Mario Rubeša sipao je crnilo;

"Ovo je prava sramota. Nitko iz uprave Dinama nije nam tijekom dana najavio ovakvu mogućnost, iako smo komunicirali više puta. Odgoda je sramotna, kao i odnos prema našem klubu. Zbog ovakvih situacija momčadi imaju 30 igrača u kadru. Ovom se odlukom u pitanje dovodi regularnost prvenstva.", vikao je Rubeša.

Podršku je, dakako, imao i u predsjedniku Rijeke Vanji Frančiškoviću;

"Je li ovaj derbi olako odgođen? Reći ću ovako; prema mojim informacijama direktor Dinama Damir Vrbanović u 17 sati nije znao za odgodu utakmice. Znali su se takvi slučajevi viroze događati i u Bundesligi, ali nije bilo odgode. Olako odgađanje utakmica ne bi se smjelo događati u našem nogometu.", govorio je predsjednik, dodajući ironično da viroznim Dinamovcima želi brzo ozdravljenje.

"Dinamo je u bazu u Opatiji stigao bez petorice standardnih igrača, što znači da su već imali zamjene, zar ne?"

"Dinamo baš i nije tako velik"

Trener Riječana Robert Rubčić diplomatski se ponio prema nastaloj situaciju, izjavivši da mu je iskreno žao zbog viroze Dinamovaca, no zato su pripadnici riječke Armade putem svog tajnika Denisa Povha izrazili protest zbog "nove krađe u režiji Dinama".

"Ovo je još jedna Dinamova sramota u nizu, pokazalo se još jedan put da nisu tako veliki klub kakvim se prikazuju. Također, sasvim je iluzorno je očekivati da će se utvrditi realno zdravstveno stanje Dinamovih igrača."

D.R.
Foto: Index.
www.armada-rijeka.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara