Dolaskom Platinija najviše je profitirala Kosorica

Foto: AFP, Screenshot, Šime Šokota / Cropix

JOŠ je jednom, drugi put u samo nekoliko mjeseci, Michel Platini svratio do Zagreba kako bi se sastao s Jadrankom Kosor, no hrvatska je premijerka još jednom izmakla toplom "francuskom pozdravu" predsjednika Uefe.

Platini je nakon posjeta Turskoj i Srbiji "skočio" do Hrvatske kako bi posljednji put upozorio vlasti da više nema strpljenja za navijačke ispade. Jedna od glavnih točaka Uefine kampanje za sljedeće razdoblje je bezkompromisna borba sa huliganima, a Platini je u svojoj predizbornoj kampanji procijenio da je izvor tog najvećeg nogometnog zla - Balkan.

Michel, pobrkao si, huligani su u Europi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski navijači izazvali su velike nerede prošle jeseni na stadionu i ulicama Genove na utakmici Italije i Srbije, a fotografije Ivana Bogdanova, kojeg su kasnije proglasili vođom huligana, obišle su svijet. Uefa i Fifa nakon duljeg vremena ponovo su usmjerile svoje povećalo prema ovim prostorima, a pritisak su najbolje osjetili navijači osuđeni na ukupno 240 godina zatvora zbog smrti francuskog navijača Toulousea Brice Tatona u Beogradu nakon utakmice s Partizanom prije dvije godine.

U posljednje su vrijeme hrvatski navijači, možemo tako reći, mirovali. Većih međunarodnih incidenata nije bilo, izuzev napada slovačke policije na Torcidu uoči utakmice Hajduka kod Žiline, dok BBB, ponajviše zbog bojkota Dinamovih utakmica, "miruju" još od Temišvara. Torcida je imala bliske susrete s navijačima AEK-a prošle jeseni, a u Bruxellesu su ih dočekali ekstremni navijači Anderlechta. Unutar granica Hrvatske treba spomenuti napad huligana na autobus PAOK-ovih navijača u prosincu 2010. i nerede na Maksimiru 1. svibnja iste godine, no ta dva incidenta ne spadaju u istu kategoriju sa ostalima. Kamenovanje autobusa dogodilo se izvan okvira sportskog natjecanja, a napadači su bili većinom maloljetni huligani, nikako navijači, dok su neredi na Maksimiru bili izazvani lošom reakcijom policije koja je upala na tribine zbog jedne upaljene baklje.

Nogometne huligane nisu izmislili Hrvati, a bogme ni Srbi. Huligani su engleski izvozni proizvod, a "pokret" se proširio u gotovo sve europske zemlje. Zanimljivo, Rusi, kojima je Fifa nedavno dodijelila SP 2018., imaju vrlo "aktivne" navijače koji su naročito posljednjih mjeseci imali više ekscesa, ali Uefu to zanima koliko i činjenica da je policija imala pune ruke posla proteklih tjedana s navijačima engleskih i njemačkih prvoligaša, mahom klubova koji više-manje redovito nastupaju u euro-kupovima.Ruse zbog divljanja "nagradili" organizacijom SP-a

Na gostovanju kod Žiline navijači moskovskog Spartaka bacanjem baklji na teren prekinuli su utakmicu Lige prvaka uz skandiranje "Kosovo je Srbija", a nerede su po glavnom gradu Rusije radili i navijači Zenita nakon proslave novog naslova prvaka. Spominjanje Kosova, izražavanje podrške Ivanu Bogdanovu, nacistički simboli i sukobi s policijom neizostavni su dio nogometa u Grčkoj, Rusiji, Poljskoj, Češkoj, Bugarskoj, a u posljednje vrijeme spominju se i vrlo bliski odnosi talijanskih "tifosa" sa navijačkim skupinama istočne Europe. Ne treba zaboraviti ni okršaje turskih navijača, u kojima već tradicionalno netko završi s ubodnim ranama.

Vrlo je važno napomenuti kako su navijački ispadi, tučnjave i ranjavanje navijača, sukobi s policijom česti i u vodećim svjetskim ligama, prvenstveno Premierligi i Bundesligi. Posebno su "ratoborni" navijači u Hamburgu, Frankfurtu, Berlinu i okolici tih gradova. Početkom mjeseca uoči odgođenog derbija HSV-a i St. Paulija u navijačkim neredima stradao je i policijski automobil, a prije nepune godine dana navijači su nakon utakmice Herthe i Berlina uletili na teren naoružani metalnim palicama kako bi se obračunali s igračima. Talijanski navijači , nije tajna, redovito rade nerede na rimskim i milanskim derbijima, a još su češći na utakmicama manjih klubova poput Leccea, Napolija, Catanije...

Mediji i političari vole se pozivati na Engleze kada govore o uspješnom suzbijanju navijačkog nasilja, no samo zato što "mainstream" mediji skrivaju pravu istinu, ne znači da nereda nema. Primjerice, prošlog je mjeseca u Premierligi odigrano kolo puno derbija koje su prigodno obilježili i navijači, podsjetivši na dane slave. Nije to bio izuzetak, dogodilo se to i mjesec dana ranije na derbiju Aston Ville i Birminghama.

Naravno da se protiv nasilja treba boriti u svakom dijelu svijeta, ali Uefin je predsjednik svoje prijetnje uputio samo odabranima, onima koji Uefi ionako znače najviše zbog izbornih glasova. Pa što onda nama treba značiti Uefa?

Platinijev "palac gore" novom "Zakonu u navijačima"

Činjenica da je Platini stigao u Zagreb i da se niti jednom rječju (barem javno) nije osvrnuo na situaciju oko HNS-a sugerira je Uefa izbjegava tekuće hrvatske problme. Dok Europu i dalje, kao i posljednje dvije godine, potresaju kladioničarski skandali, Platinijev su prioritet "balkanski" huligani.

U pravo je vrijeme stigao Uefin predsjednik u Hrvatsku kako bi svjedočio kaosu koji ovdje vlada, ne samo u nogometu nego u cijelom društvu. Doduše, Platini uopće ne vidi problem u funkcioniranju HNS-a, ili je odlučio ne vidjeti način na koji su se odvijali posljednji izbori za predsjednika. Umjesto toga svjedočio je kaosu na ulicama Zagreba zbog kojega je propustio još jedan susret s Jadrankom Kosor. Upravo je premijerka ta koja je najviše profitirala njegovim dolaskom u Hrvatsku jer je podržao njenu borbu protiv zajedničkog neprijatelja - navijača, neistomišljenika, kritičara vlasti ili jednostavno huligana.

Novi tzv. Zakon o navijačima koji Vlada posljednjih mjeseci pokušava progurati puno je represivniji od ionako strogog postojećeg Zakona, a novi propisuje drastične kazne za sve koji sudjeluju u neredima i tučnjavama na sportskim događanjima, a to se odnosi i na one koji se slučajno zateknu u toj gomili. Kažnjeni će biti i svi maskirani te alkoholizirani navijači dok će se zabrane odlaska na utakmice pisati gotovo svima koji imalo odstupaju od zamišljenog reda i zakona. Platini je tako svojim dolaskom najviše pomogao Kosoričinoj i Karamarkovoj kampanji protiv navijača. Represivnijim zakonom hrvatske će vlasti efikasno umiriti narod, pa u njegovom sljedećem posjetu Hrvatskoj Platiniju neće smetati barikade da napokon susretne Kosor, naravno, ukoliko se trenutno nepopularna premijerka održi do tada...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara