F1

Donesene dvije velike odluke u Formuli 1, manje momčadi postaju konkurentnije

Donesene dvije velike odluke u Formuli 1, manje momčadi postaju konkurentnije
Foto: EPA

MEĐUNARODNA automobilistička federacija (FIA) prihvatila je paket smanjenja troškova u Formuli 1 pa će proračuni momčadi za 2021. godinu umjesto 160 milijuna eura biti ograničeni na 132 milijuna eura.

Dogovoreno je da se proračuni iz godine u godinu smanjuju. Gornja granica 2021. će iznositi 132 milijuna eura, godinu dana kasnije smanjit će se na 127,5, a od 2023. do 2025. iznosit će 123 milijuna eura. FIA je ovim potezom željela smanjiti troškove, ali i povećati konkurentnost.

"Formula 1 danas pobjeđuje. Ovo je presudno važan trenutak za naš sport", rekao je izvršni direktor McLaren Racinga Zak Brown i dodao: "F1 je već neko vrijeme financijski neodrživ, a neaktivnost bi riskirala budućnost formule i njezinih sudionika."

Predsjednik FIA-e Jean Todt zahvalio je timovima i pozdravio "veliki iskorak naprijed za F1 i održivost moto sporta".

Druga velika odluka koja je izglasana odnosi se na uvođenje "aero hendikep sustava" za uspješnije momčadi.

Ekipama će se ograničiti vrijeme za razvoj bolida u odnosu na plasman u prvenstvu, a to je uvedeno kako bi se slabije ekipe približile vodećima. Što momčad niže završi u prvenstvu konstruktora, to će joj više biti dozvoljeno korištenje aerodinamičkog tunela u izradi bolida za sljedeću sezonu.

Ova sezona tek treba započeti zbog pandemije covida-19, a kad se dogodi, vjerojatno u srpnju, bit će bez gledatelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara