ERIC ABIDAL

Donirao jetru Abidalu i spasio mu život: "A gdje je završila moja jetra?"

Donirao jetru Abidalu i spasio mu život: "A gdje je završila moja jetra?"
Foto: EPA-EFE

ERICU ABIDALU, nekadašnjem igraču Barcelone, a danas sportskom direktoru, prije sedam je godina bila potrebna transplantacija jetre.

Tada je počela kružiti snimka kako tadašnji šef kluba Sandro Rosell na crnom tržištu traži organ za bolesnog Francuza, a zatim je priča dobila novi zaokret nakon što se javio donor, Abidalov rođak Gerard Armand.

Ericov otac i Gerardova majka su brat i sestra i on je jedini pristao pomoći od svih. Njih dvojica nisu imali nikakav kontakt od djetinjstva, no kako je bolest počela uništavati Erica, Gerard se stavio na raspolaganje.

"Nije tu bilo priče o nekom novcu, to bi onda bila trgovina organima. Pristao sam, u pitanju je moj rođak, moja krv. Bio sam upozoren na moguće komplikacije i da je donor u puno većoj opasnosti", prisjetio se Armand pa objasnio zašto je pomogao:

"Htio sam napraviti nešto dobro za nekoga, nisam do tog trenutka bio zadovoljan svojim životom. Izvršene su pretrage, ustanovljeno je da donor odgovora i operacija je hitno izvršena."

Oporavljao se nakon toga s Ericom u njegovoj kući, poslije mjesec i pol dana bolnice. Odnos je tada bio sjajan.

"Da, išli smo svi na obiteljsko ljetovanje, neću reći gdje, platio je Eric."

Zatim se Armand vratio u Francusku.

"Sve rjeđe smo se čuli, nebitno. Nemam nikakav problem s tim, nisam to uradio za novac. Živim u istom stanu, vozim isti, stari automobil. Radio sam isti posao, sada sam i to izgubio, ali to nema nikakve veze s mojim postupkom."

S Abidalom više nema kontakt.

"Točno, zaboljelo me što on ne shvaća što sam učinio za njega. Ne u materijalnom, već u ljudskom smislu. To me boli, ali to je moja stvar."

Armand se morao pojaviti na sudu zbog sumnji da je Abidal kupio jetru na crnom tržištu.

"Pokazao sam sve dokumente, račune. Sve me to naživciralo. Morao sam braniti svoju čast, nitko mi nije platio. Mislim da Eric treba izaći na sud i reći što je bilo. S druge strane, malo me brinuo taj razgovor Rosella. Što ako su kupili neku drugu jetru, a moju prodali? Prvo sam se smijao, međutim, kako sada nitko ne odgovara na pitanja, priča je stigla i do suda, nije mi jasno što se događa", govori i zaključuje:

"Nadam se da će Eric svjedočiti na sudu, kao i Rosell. Da će se razjasniti cijeli slučaj. Meni od Abidala ne treba baš ništa, samo to da demantira da je u igri bilo kakav novac i da su tražili jetru na crnom tržištu."

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara