"Dosta je bilo rješavanja stvari za zelenim stolom"


U TIJEKU je posljednji čin drame zvane licenciranje klubova. Iako je prvenstvo završeno prije četiri dana, a kvalifikacije između Intera i Hrvatskog dragovoljca za ulazak u Prvu ligu su pred vratima, ne zna se koji klubovi uopće imaju pravo za nastupanje u Prvoj HNL za sezonu 2008./'09. godine.

U četvrtak pri HNS-u zasjeda žalbena komisija odjela za licenciranje koja bi trebala donijeti konačnu odluku o klubovima koji ispunjavaju uvjete za dobivanje licence. Budući da HNS-ov Odjel za licenciranje nakon "konačne" odluke nudi nove popravne rokove, klubovi za potrebe žalbenog saslušanja posežu za instant rješenjem pa su tako NK Zagreb, NK Dinamo i NK Hrvatski dragovoljac za domaće utakmice prijavili stadion Maksimir.

Teoretski je neostvarivo da tri kluba igraju domaće utakmice na istom stadionu , jer u završnici prvenstva klubovi se ždrijebaju prema plasmanu, a ne po kontra brojevima. Dogodilo se tako da su u posljednjem kolu sezone 2007./'08. Dinamo, Zagreb i Inter igrali kod kuće.
 
U Interu, također, napominju da u članku 4. Propozicija natjecanja Prve HNL stoji “da svi klubovi 1. HNL zadnja dva kola moraju igrati utakmice u isto vrijeme." To bi drugim riječima značilo da u Maksimiru ne mogu u isto vrijeme igrati Dinamo, Zagreb i Hrv. dragovoljac, jer se u tom slučaju dio članka 4. Propozicija o natjecanju neće poštivati, to jest kršit će se propozicije, a neizbježno je da barem dva kluba u to vrijeme ne budu u Maksimiru, napominje tajnik NK Inter.

Klub iz Zaprešića mnogi su osudili kada je u sprezi s Gradskim poglavarstvom grada Zaprešića ostavio Hrvatski dragovoljac na ledu, onemogućivši preživljavanje ugovora o najmu zaprešićkog stadionima rivalima iz Sigeta. Iz Intera napominju da negativan stav prema njihovom klubu nema osnove:

"Trebalo bi prestati optuživati Inter za nekorektnost iz razloga što NK Inter - Zaprešić nije izmislio i predložio sustav licenciranja, ali je za razliku od većine klubova još prije 4 godine ozbiljno prionuo poslu, radio na zadovoljavanju uvjeta, kriterija koji su mu i ovaj put osigurali Uefa licencu", ističe tajnik.

"Neki sada žele osporiti sve to. Vrijeme je da nadležni organi počnu provoditi zakone, jer smo svjedoci da se stalno upozoravalo 'gospodo pripremite se za licenciranje', ali ne, mnogi su u stilu balkanskih šerifa odmahivali rukom, prijetili, te sam i osobno svjedočio prijetnjama u tim situacijama i postavljao pitanje 'Gospodo, a gdje nam je kultura'", otvoren je Džanko. 

"Sada je vrijeme, umjesto daj Inter podmeće leđa, neka to učini netko tko propisuje zakone. Dosta je bilo rješavanja stvari za zelenim stolom, i priča 'Neka to Inter i Dragovoljac riješe za zelenim stolom, a mi ćemo poslije odlučiti…'. Na žalost nekih, ja ću glasno reći 'ne', jer neće nitko čekati da vidi dvoboj "sitnih pijuna“, a poslije reći da je netko dobio licencu ili nije, to jest prilagoditi se situaciji i opet olakšati teret sa svojih leđa", dodaje tajnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da HNS-ov Pravilnik o licenciranju nigdje ne propisuje odredbe u slučaju da tri kluba prijave isti stadion za odigravanje domaćih utakmica.

Štimac: Od sljedeće sezone bez alternativnih stadiona

Predsjednik Udruženja prvoligaša Igor Štimac kazao nam je da ne postoji mogućnost da tri kluba prijave isti stadion za domaće utakmice, mada to u propozicijama nigdje decidirano ne piše. Upravo zbog rupa u propozicijama Štimac je najavio doradu pravilnika, o čemu će se detaljno pregovarati na izvanrednoj Skupštini HNS-a u Rijeci 24. svibnja.

"Razgovarao sam s ljudima iz Dragovoljca i rekao im da ne dolazi u obzir da tri kluba igraju na istom stadionu. Na Skupštini u Rijeci tražit ću da se kriteriji za licenciranje rigorozno poštuju. Od sljedeće sezone nema više alternativnih stadiona." - kazao je Štimac.

Povjerenik za natjecanje Prve HNL izjavio je da će s odlukom Žalbene komisije biti upoznat tek u subotu, na dan kada bi se u Zaprešću trebala igrati prva utakmica kvalifikacija između NK Inter i NK Hrvatski dragovoljac. Do tada, kvalifikacije su upitne.

D.R.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara