ZLATNA LOPTA

Dovoljna je jedna riječ. Messi

Dovoljna je jedna riječ. Messi
Foto: EPA

LIONEL Messi šesti put u karijeri je i službeno najbolji nogometaš na svijetu. Zlatna lopta s godinama je obezvrijedila vlastite kriterije i izgubila na vjerodostojnosti jer je nagrađivala momčadske uspjehe u odnosu na individualne zasluge, ali pravedno je što je ove godine rekord srušio najbolji nogometaš kojeg smo ikada gledali. 

Jedina ispravna odluka

Premda je Virgil van Dijk imao veličanstvenu godinu u kojoj je uzeo Ligu prvaka i pogurao Liverpool prema prvom naslovu u Premiershipu, nije zaslužio ovu nagradu više od Messija. U gotovo svim relevantnim i bitnim statistikama Messi je bio najefikasniji i najbolji igrač na svijetu, a dodatnu vrijednost njegovim igrama dala je ova sezona. S obzirom na njegove probleme s ozljedama, Barcelona je solidan broj utakmica morala odigrati bez Messijeve pomoći i gotovo je nevjerojatna razlika između te dvije momčadi.

Barcelona s Messijem je prvi favorit La lige i jedan od glavnih kandidata za titulu u Ligi prvaka. Barcelona bez Messija je jako daleko od najboljih ekipa današnjice. Mnogi igrači su nas oduševljavali ove godine, ali nitko to nije činio toliko često i toliko izvanredno kao Leo Messi. Dati nagradu ikome drugome bio bi poraz razuma, ali i duše ove igre. 

Konačni bijeg od Ronalda

Samo jedna epoha u nogometu je obilježena rivalstvom poput ovog Messija i Ronalda koji su uzeli 11 Zlatnih lopti posljednjeg desetljeća. Nalazimo se na kaju te epohe koju je lani prekinuo Luka Modrić. Ronaldo polako odlazi u zasluženu nogometnu povijest, a Messi na tron s jednom Zlatnom loptom više, za sada. Ovom nagradom, Messijeva riječ u njihovom rivalstvu ipak je posljednja. Rekordna Zlatna lopta ide u prilog teško oborivom argumentu da je Messi bio malo dominantniji. 

To je i savršena preslika stvarnosti. Messija se uvijek uspoređivalo s drugim igračima iz prošlosti, njihovim rekordima i ostvarenjima. Ronalda se, koliko god veličanstven bio, uvijek uspoređivalo samo s Messijem. Šesta Zlatna lopta znači da će u nogometnoj budućnosti postojati samo jedna mjerna jedinica za najboljeg igrača, ona malog čarobnjaka iz Rosarija.

Gary Lineker davno je postavio pitanje na koje svi znamo odgovor

O nečijoj veličini dovoljno govori činjenica da nema dovoljno riječi kojima bi se opisala izvrsnost, bez ponavljanja i dosađivanja. Teško je nekoga šesti put pohvaliti za isti potez i to najčešće nema pretjeranog smisla. To je ono što svi vide. Kolika je onda veličina igrača za kojeg šesti put morate osmisliti tekst kako je najbolji na svijetu? Jer riječi su višak kada govorimo o Messiju. 

Prije malo više od godinu dana, briljantni Gary Lineker je na svojem Twitter profilu postavio pitanje, inspiriran još jednom sjajnom Messijevom partijom: "Postoji li netko tko uistinu misli da je ikad postojao bolji igrač od Messija?" Bolje nego bilo kakva izjava, tekst ili knjiga, jedno pitanje je dalo najbolji odgovor na to tko je najbolji igrač svih vremena.


Bez obzira na nogometni ili životni svjetonazor i klupsku pripadnost, odgovor je za sve jednak - ne postoji nitko bolji. Nitko nije igrao kao Messi, nitko nije s takvom lakoćom stvarao prednost, nitko vas nije toliko puta ostavio bez daha i nitko to nije radio toliko konstantno i toliko efikasno kao najbolji igrač na svijetu. Postoje ljudi koji su spremni braniti tezu kako je Pele zabijao više, a Maradona postigao više ili kako je Cruijff u potpunosti promijenio igru. Ali onog trenutka kada 650. put u karijeri primi loptu poludesno, izbaci dva igrača driblingom, odigra dupli pas i pogodi suprotnu malu mrežicu, odgovor postaje jasan i njegovim hejterima i svima koji su ikad gledali nogomet, zbilja nikad nitko nije igrao kao Messi. 

Riječi poput najbolji, najveći, najdominantniji ili briljantni su suvišne. Dovoljna je samo jedna, Messi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara