Eduardov slučaj drma i Europskom unijom: Umjesto suđenja, educirajte igrače i trenere!

Eduardov slučaj drma i Europskom unijom: Umjesto suđenja, educirajte igrače i trenere!

O SLUČAJU Eduarda da Silve raspravlja se i unutar vodećih struktura Europske unije. Nakon što je predsjednik Fife Joseph Blatter pozvao da se pogibeljni startovi pred zakon izjednače s ostalim oblicima nasilništvima, postao je jasno da krovna svjetska nogometna organizacija najozbiljnije razmišlja o drastičnim izmjenama pravilnika. Ili s druge strane gledano, poseže za kultnim rješenjem; muko moja prijeđi na drugoga.

> Sve je počelo s Marcom Van Bastenom

> Fifa traži doživotni "ban" za pogibeljne startove

"Napad je kriminalno djelo, bilo da se dogodio na nogometnom terenu ili negdje drugdje. To je zločin i tako ga se treba tretirati", oštro je upozorio uoči sastanka međunarodnog nogometnog odbora koji je ovog vikenda sastao u Škotskoj.

Povod Fifi da razmotri izmjenu pravila i obrati se pravim aparatima bila je brutalna ozljeda Eduarda da Silve tijekom susreta Birminghama i Arsenala prošlog tjedna. Blatter se složio s francuskim stručnjakom Arseneom Wengerom, koji je u naletu bijesa poželio doživotnu suspenziju krvniku Martinu Tayloru. I dok je Wenger uslijed smirivanja doživljaja ipak malo izmijenio priču, Blatter je ostao pri svome. Nakon što je Fifa  1994. godine uvela pravilo o sankcioniranju starta s leđa crvenim kartonom, a 1995. godine i fair-play natjecanje, unutar vodeće svjetske nogometne organizacije smatraju da je došlo vrijeme za još neke sigurnosne novitete u igri.

Blatter brutalne prekršitelje fair-play kodeksa želi dovesti pred lice pravde, kako bi za nasilništvo na terenu odgovarali sudu, a ne nogometnoj organizaciji. Tako je Eduardov slučaj pokrenuo lavinu koja je došla i do čelnih ljudi Europske Unije. Sa neformalnog sastanka ministara za sport i predsjednika Olimpijskih odbora država članica Europske Unije i zapadnog Balkana, održanom u Sloveniji, Blatteru je odgovorio Jan Figel, prvi čovjek za sportsku regulativu pri Europskoj Uniji. Figel smatra da se pitanje pogibeljnih startova treba rješavati u okvirima nogometa i onih koji njime vladaju,  a ne na građanskim sudovima.

"Savjetujem Fifi da ne pokušava s parničenjem po sudovima, već da umjesto toga krene s jačom edukacijom trenera i igrača po pitanju pogibeljnih startova. Neka im ukaže na štetnost takvog ponašanja na terenu. Pravila nogometne igre trebala bi biti stroža i jasnije određena", kazao je Figel.

"Preventiva je uvijek sretnija opcija od kasnijeg djelovanja. Treba educirati, poticati igrače na toleranciju i timski duh. Moramo razviti politiku koja će prolaziti u različitim situacijama. Ne bi se smjeli pretjerano zamarati sudskim procesima", dodao je Figel u razgovoru za Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Michel Platini, predsjednik Uefe, još prije je odmahnuo rukom na Blatterovu zamisao o izjednačavanju pogibeljnuh starova s kriminalnim činom;

"Nogomet je bio puno opasniji dok sam ja igrao", kazao je prvi čovjek Uefe nakon Eduardove ozljede.

"Pravila igre ne smiju biti mutna niti površna. Sva je odgovornost na Fifi. Ona postavlja i provodi pravila i toga mora biti svjesna. Velika je odgovornost i na trenerima. Osobno funkcioniram prema principu ne poželi drugome ono što ne želiš da se dogodi tebi", nadovezao se Figel u razgovoru s reporterom Reutersa.

Uskoro odluka o pravilu "pet plus šest"

Na slovenskom sastanku sportskih čelnika bilo je riječi i o problemu oko kojeg se nogometne organizacije već duže vremena ne mogu usuglasiti. Radi se o broju stranih igrača koji igraju za određeni klub. Prema sistemu "5 plus 6" za koji se Blatter zalaže i u tome ima apsolutnu potporu Fifinog izvršnog odbora, ali ne i Uefe koja se trudi ostati u dobrim odnosima s EU-om, u određenom klubu morala bi nastupati najmanje šestorica domaćih igrača. No, taj prijedlog nije nimalo kompatibilan s propisima EU-a o pravima i slobodi radnika.

Protiv revolucije ustali su i mnogi europski treneri, svjesni činjenice da bez stranaca ne mogu zamisliti svoje ekipe. Među njima prednjači Arsene Wenger, Arsenalov mag kojeg u trenucima dok se odmaraju od zavisti mnogi premierligaški menadžeri nazivaju ubojicom engleskog nogometa.

Europska komisija o Uefinom se prijedlogu mora izjasniti tijekom sljedećeg mjeseca. Uefino pet plus šest pravilo već su podržale vlade Njemačke i Francuske.

D.R.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara