HAJDUK

"Eduok? Kao da imate dva različita igrača. Ne znam hoće li biti takav u Hajduku"

"Eduok? Kao da imate dva različita igrača. Ne znam hoće li biti takav u Hajduku"
Foto: hajduk.hr/Index montaža

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i analiziraju transfere. Na gostovanju kod Index Sporta uslijed transfera Samuela Eduoka u splitski Hajduk je Erhan Adiguzel, kolumnist turskog Haberturka. Adiguzel se javlja iz Kasimpase, gdje već godinama prati istoimeni klub u kojem je Eduok stvorio svoje ime u tamošnjoj Superligi. Njih dvojica dobro se poznaju i Adiguzel je siguran kako su Bijeli napravili dobar posao.

Očekivao sam Eduokov odlazak iz Turske ovoga ljeta, pogotovo nakon što klub koji ga je protekle zime kupio - Erzurum - nije uspio ostati u elitnom razredu. Eduok je, jednostavno rečeno, predobar igrač da bi igrao u drugoj ligi i, nakon što su ispali, bilo je samo pitanje vremena kada će i kako riješiti svoj status, s obzirom na to da je za njega Erzurum platio 300-tinjak tisuća eura odštete, što u tim okvirima nije mali iznos. Hajduk je pravovremeno reagirao i sveukupno napravio pravu stvar.

Možda je najveći problem Samuelom je njegova nestalnost. Igrač je koji u pravilu igra toplo-hladno, a iako na kraju generalno ostavlja prilično solidan učinak, uvijek ostaje dojam kako je mogao i morao više. Vidjet ćete i sami. Na trenutke će vam se činiti kako ste dobili pakleno dobrog igrača koji je jednostavno nezaustavljiv na terenu, a već dva tjedna kasnije nećete ga moći prepoznati.

Kao da se radi o dva različita igrača. Ne znam hoće li tako biti i u Hajduku, ali tako je bilo u Kasimpasi. Vrlo je važno hoće li pronaći zajednički jezik s trenerom. Dovoljno je vidjeti njegovu statistiku dok je nosio dres Kasimpase. Eduok je bio desno krilo, a Trezequet je bio lijevo krilo. Iako različiti, prilično su slični igrači i po staturi i po godinama, a uz to, obojica su vrlo ofenzivno orijentirani.

Ako usporedite njihove učinke, lako ćete vidjeti koliko je Trezequet bio efikasniji, konstantniji i koliko je više sudjelovao u igri i pogocima momčadi. U 77 utakmica u turskom prvenstvu Eduok je postigao 16 golova uz šest asistencija, dok je u deset utakmica manje Egipćanin Trezequet postigao 22 gola uz 16 asistencija. To je ponajviše rezultat konstantnosti u prezentacijama.

Kada govorimo o njegovim igračkim snagama, onda svakako moram spomenuti dvije stvari. Vrlo je brz i na trenutke neuhvatljiv, posebno kada igra na desnom krilu. Istovremeno je prilično snažan, može podnijeti duel i othrvati se obrambenom igraču, što je vrlo zanimljiva i dobra kombinacija. Kada mu krene i kada se osjeća dobro, Edouk je stvarno neugodan krilni napadač. Najveći nedostatak po meni su mu defenzivne zadaće.

Naime, često se zaigra pa zna ostati naprijed, a onda po toj desnoj strani zna podosta curiti. Vrlo je bitno kojeg i kakvog igrača ima iza sebe. U momčadi u kojoj je desni bek najslabija karika, to zna biti veliki problem. Važno je također istaknuti kako je Eduok vrlo prilagodljiv igrač kojem ne treba puno vremena za adaptaciju na novu sredinu. Već nakon mjesec dana imat ćete osjećaj da je tu godinama.

Istovremeno je veliki profesionalac i jedan od onih igrača koji se izvan terena nikada ne ističe. Veliki je optimist i uvijek daje sve od sebe na terenu. Problem je što mu nekad ne ide pa lako potone. Ipak, kako je veliki radnik, uvijek se brzo vrati. U svakom slučaju, zanimljiv nogometaš koji bi vrlo lako mogao još napredovati. Ako stvori kontinuitet dobrih nastupa, mogao bi, s obzirom na svoje predispozicije, ostvariti zapaženiju karijeru i izvan Hrvatske. U Hrvatskoj svakako.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara