EL CLASICO

El Clasico je opet u sjeni kaosa. Evo zašto ga separatisti žele spriječiti

El Clasico je opet u sjeni kaosa. Evo zašto ga separatisti žele spriječiti
Foto: Getty Images

LETOVI su odgađani, fotografije španjolskog kralja su gorjele, na ulicama je vladalo ratno stanje, a na terenu stadiona Camp Nou trebao se odigrati novi El Clasico. Najglamurozniji nogometni derbi na svijetu bio je zakazan za kraj listopada, ali zbog kaosa koji drma Kataloniju, odgođen je za ovu srijedu (18. prosinca, 20 sati). Ipak, zbog toga kaosa ni u novom terminu nije ga bilo lako organizirati.

Barcelona i Real Madrid imaju jednak broj bodova (35) na vrhu La Lige, ali neizvjesnost koju nudi stanje na tablici mnogo je manja od kaosa koji donose razlike među gradovima iz kojih dolaze ova dva gigantska kluba.

Zašto Katalonija želi nezavisnost?

Kao glavni grad španjolske autonomne pokrajine Katalonije, Barcelona je centar svih političkih dešavanja ove pokrajine koja želi neovisnost i odcjepljenje. Katalonci smatraju da im Španjolska nameće svoju volju u donošenju političkih odluka te da ne poštuje njihovu kulturu i jezik. Osim toga, jedan od glavnih razloga zbog kojih žele samostalnost je - novac. 

Naime, BDP Katalonije 2017. godine iznosio je 215,6 milijardi eura, što čini jednu petinu gospodarstva cijele zemlje. Ova pokrajina je industrijska i turistička sila, sjedište pogona za proizvodnju automobila Seat i Nissan i više od 7000 multinacionalnih kompanija. Stoga ona time osigurava velike porezne prihode, a veliki dio tih prihoda mora se slati u Madrid kako bi se taj novac upotrijebio za pomoć u razvoju drugih dijelova zemlje. Mnogi Katalonci smatraju da njihova regija dobiva premalo natrag.

S obzirom na to da se vlast u Španjolskoj strogo protivi ideji neovisnosti, tenzije u Kataloniji sve su veće. Stanje je eskaliralo nakon što je španjolski vrhovni sud osudio devetero katalonskih lidera na kazne zatvora od devet do 13 godina zbog njihove uloge u referendumu za nezavisnost 2017. godine.

Katalonska vlada je tada pod predsjedanjem Carlesa Puigdemonta organizirala referendum o neovisnosti unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda, a onda je proglasila Republiku Kataloniju. Ona nije zaživjela u stvarnosti. Španjolska središnja vlada je na tri mjeseca preuzela direktno upravljanje Katalonijom i raspisala ondje izvanredne parlamentarne izbore.

Spaljene fotografije španjolskog kralja, izjave Pepa Guardiole

Presuda katalonskim liderima izazvala je veliku reakciju katalonskog stanovništva koje je krenulo u masovne prosvjede. Jedno vrijeme aerodrom u Barceloni bio je blokiran, na ulice je izlazilo više od pola milijuna ljudi, a sukobi s policijom rezultirali su stotinama ozlijeđenih. Bijes se iskazivao i spaljivanjem fotografija španjolskog kralja Felipea VI. Bourbona, čiji je boravak u Barceloni obilježen prosvjedima i jakim policijskim osiguranjem.

Kako je sve počelo sredinom listopada, bilo je jasno da će sigurnost El Clasica, prvobitno zakazanog za 26. listopada, biti vrlo upitna i zbog toga je vodstvo La Lige odlučilo odgoditi najveći derbi na svijetu.

O nemirima u Kataloniji javno je govorio i trener Manchester Cityja Pep Guardiola koji je rođen u ovoj pokrajini. On je u snimljenoj izjavi poručio da je odluka španjolskog suda "napad na ljudska prava, kao što su pravo na mirne prosvjede i okupljanje, pravo na slobodu izražavanja i pravedno suđenje".

"Vođe osuđene na duge zatvorske kazne predstavljaju većinu političkih stranaka u Kataloniji. Španjolska tako skreće prema autoritarnom režimu u kojem se antiteroristički zakoni primjenjuju na one koji izražavaju nezadovoljstvo uređenjem Španjolske kao države. Ova borba neće prestati dok ne prestane njeno gušenje represijom i dok se ne nađe mirno i demokratsko rješenje", dodao je Guardiola.

Svojim izjavama naljutio je neke političare, posebice Ines Arrimadas koja ga je napala.

"Divim se Guardioli kao igraču i treneru, ali moram osuditi njegove laži kao političarka. U našoj demokraciji ima prostora za ideologije, ali ne i za kršenje zakona. To nije neslaganje, to je pobuna", kazala je Arrimadas.

Drugi političar koji je napao Guardiolu je Albert Rivera koji mu je poručio da je dvoličan.

"Vrlo hrabro od njega što kritizira Španjolsku, ali ni riječ o Kataru, državi u kojoj je zaradio za život", rekao je.

Nije ovo prvi "vatreni" El Clasico

Iako se stanje u Kataloniji znatno smirilo, bojazan pred ovaj derbi i dalje je prisutna. Obje momčadi će biti smještene u istom hotelu, a odluka o smještaju velikih rivala u Hotel princeze Sofije donesena je na osnovu sigurnosnih razloga zbog protesta koji je organizirao Tsunami Democratic, katalonska grupa koja se zalaže za referendum o nezavisnosti Katalonije. 

Navodi se kako će obje ekipe do stadiona putovati u neobilježenim autobusima i uz policijsku pratnju, a iz Reala su ranije jasno dali do znanja da "neće izlaziti iz aviona" ako ne budu imali potpunu sigurnost za svoje igrače u katalonskom gradu.

Ovaj El Clasico zasigurno spada među najužarenije u povijesti, kada se u obzir uzme stanje izvan terena. No nije prošlo mnogo od El Clasica koji smo dočekali u sličnim okolnostima.

Zbog straha od terorističkih napada prije četiri godine naslovnice vodećih španjolskih listova ovaj derbi najavile su s natpisom Blindirani Clasico. Tada se derbi igrao u Madridu. Oko 1500 specijalaca bilo je angažirano na stadionu, dok su na ulazima bili raspoređeni policajci na konjima te psi koji otkrivaju eksploziv. Policajci su nadgledali i podzemne putove, a bili su smješteni čak i u instalacijskim odvodima. Bernabeu su tijekom utakmice nadlijetali helikopteri, a prsten oko stadiona bio je ograđen u dužini od jednog kilometra.

Pred ovaj derbi nisu najavljene takve mjere sigurnosti, ali činjenica da je morao biti odgođen dovoljno govori o ozbiljnosti situacije. Ne tako davno, iskre u derbijima između Barcelone i Reala raspirivali su Jose Mourinho, Sergio Ramos, Pepe, a s njima i Pep Guardiola, Gerard Pique, Victor Valdes... 

Danas su stvari drugačije. Politika je zasjenila Edena Hazarda i Lea Messija. To nikome nije potrebno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara