"Engleska se nije osvetila Hrvatskoj. Ignorirala ju je"

Tekst: A.K.
Foto: AFP

"UPRAVO to je bilo bolnije sinoć za Hrvatsku od engleskog iživljavanja. Remi bi bio dovoljan za potvrdu plasmana na Euro, ali engleska je htjela dokazati rastuću moć", sažeo je ugledni Guardian u jednoj rečenici dojam nakon engleske petice Hrvatskoj.

> Lennon zamijenio Walcotta na mjestu hrvatskog krvnika i heroja nacije

> Ponižena, deklasirana, osramoćena, devastirana, pregažena", birajte...

> Pokrivač: Nema opravdanja, iako dugo nisam igrao lijevog beka

> Video - Bilić: Nakon ovog poniženja moramo navijati za Englesku

> Bolna statistika: Najveći porazi hrvatske reprezentacije

> Bilić: Ovo je prizemljenje, oboljenje, poraz koji ostavlja trag

> Kako do dodatnih kvalifikacija?

> Od Berlina preko Beča do Londona: Hrvatski navijač opet u terenu!

> Capellovo najbolje poluvrijeme: Naljutio sam se kada smo primili gol!

> Tijek susreta

> Hrvatska invazija s Picadillyja krenula na Wembley

> Video: Mitski ogledi s Englezima - od Mrmića do Petrića

"Ova Hrvatska je propala"

List ističe da je usprkos velikom broju istih igrača u postavi, ovo bila neka druga Hrvatska u odnosu na prethodni kvalifikacijski ciklus: "Ova hrvatska postava je propala u odnosu na onu koja je uskratila Engleskoj put na Euro i nedostajao joj je ozlijeđeni Modrić. Bez obzira na to, Capellova momčad je vrebala oko ranjenog plijena s rijetko viđenom nemilosrdnošću. Razarajući početak utakmice posebno je oduševio Talijana", likuje Guardian zajedno s Capellom.

"Capello je planski postavio Lennona na krilu umjesto nešto studioznijeg Wright-Phillipsa jer se protivnici nisu mogli braniti. Jedini otpor na koji je Lennon naišao u sedmoj minuti dok je nesmetano prolazio hrvatskim kaznenim prostorom bio je faul Josipa Šimunića za najstrožu kaznu", opisuje se akcija za prvi gol, a za drugi, također nastao u režiji Tottenhamova krila se ističe "nije njegova krivica što mu obeshrabrena Hrvatska nije suprotstavila dostojnog čuvara".

U tekstu se ističe da jedino Vedranu Runji Hrvatska može zahvaliti što nije doživjela još gori debakl: "Rooney je postigao posljednji pogodak nakon njegove užasne greške, ali je inače hrvatski golman bio impresivan" uz nabrajanje ostalih teških šuteva iz daljine i zicera iz blizine koje je skinuo Lensov vratar.

Capellova Engleska ima "njemačku" nemilosrdnu pouzdanost

Guardian navodi kako je mnoge u Engleskoj iznenadila bezobzirnost kojom se njihova reprezentacija obračunala s Hrvatskom jer imaju još dvije utakmice za potvrditi prolaz, a pobjeda nad Hrvatskom je bila izgledna od samog početka: "Umjesto zadovoljenja pobjedom, engleska igra je bila dokaz uznemirujuće efikasnosti. Pokazalo se da je cilj ove momčadi postići nemilosrdnu pouzdanost po kojoj je bila poznata njemačka reprezentacija."

"Engleska ima veću konkurenciju unutar momčadi nego u kvalifikacijskim suparnicima ali nije bez mana"

Iako je nahvalio Englesku, Guardian ne pada u euforiju: "U svakoj liniji momčadi može se naći prostor za poboljšanje: ne zna se tko bi trebao bit golman, obrana prima previše golova, Lampard i Barry na sredini terena djeluju kao da su prvi put zajedno. Mnogi se i dalje ne mogu pomiriti s tim da je Heskey napadač, bez obzira koliko golova zabijali oni koji se zateknu u njegovoj blizini."

Podsjeća se kako je Mallenco trebao u 55. minuti dosuditi penal nakon Johnsonovog guranja Eduarda, ali da se Englezi nisu previše zamarali što je prilikom hrvatskog gola Petrić bio u ofsajdu jer "Engleska ima veću konkurenciju unutar momčadi nego u kvalifikacijskim suparnicima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara