Evo kakve će velikane Hrvatska vjerojatno izbjeći u kvalifikacijama za Euro

Evo kakve će velikane Hrvatska vjerojatno izbjeći u kvalifikacijama za Euro
Foto: Epa

POBJEDA Hrvatske protiv Španjolske bitna je iz tri razloga. Prvi - što je Hrvatska napravila veliki korak prema ostanku u najjačoj ligi Lige nacija. Drugi - što je ostala u igri za osvajanje skupine i prolazak na završni turnir, a treći se tiče nositeljstva u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

Nositelji u kvalifikacijama za kontinentalno natjecanje 2020. godine bit će prvih 10 reprezentacija od ukupno 12 koje se natječu u najjačoj ligi Lige nacija. 

 

Izvjesno je da će Island biti u drugom potu jer je natjecanje završio bez bodova pa bi Hrvatska i potencijalnim porazom na Wembleyju vjerojatno bila nositelj. 

Modrića i društvo, koji imaju četiri boda, mogu preskočiti Njemačka, Nizozemska i Poljska. I to tako da Nizozemska osvoji barem bod protiv Francuske pa izgubi od Njemačke, a da Poljska slavi u Portugalu. U tom slučaju bi Hrvatska završila na 11. mjestu i pridružila se Islandu, Austriji, Bosni i Hercegovini, Rusiji, Ukrajini i Walesu koji su sigurno u drugom potu.

Hrvatska bi remijem u Londonu osigurala status nositelja, a time bi napravila veliki korak prema Europskom prvenstvu jer bi izbjegla reprezentacije poput Belgije, Francuske, Italije, Portugala, Španjolske, Švicarske i Engleske. Idealno bi bilo kad Poljaci ne bi pobijedili u Portugalu pa bi oni otišli u drugi pot, a Hrvatska u tom slučaju ne bi mogla igrati ni protiv Njemačke i Nizozemske. 

Između drugog i trećeg pota su zasad Češka, Danska, Irska, Slovačka, Švedska i Turska. U trećem potu su sigurni Finska i Sjeverna Irska, a za njega se bore i Albanija, Bugarska, Cipar, Grčka, Mađarska, Izrael, Crna Gora, Norveška, Rumunjska, Škotska i Srbija.

U četvrtom potu su Estonija, Litva i Slovenija, a za bijeg iz petog pota u kojem je zasad siguran Luksemburg, bore se Makedonija, Bjelorusija, Gruzija i Kosovo. U posljednjem potu je siguran San Marino. 

 

Idealna skupina za Hrvatsku kao nositelja u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo bila bi ona s Walesom, Finskom, Estonijom, Andorom i San Marinom. 

Naravno, moguća je i daleko jača skupina poput one s Češkom, Srbijom, Slovenijom, Makedonijom i Azerbajdžanom.

Na Euru će igrati 24 reprezentacije. Iz deset skupina će dalje proći po dvije prvoplasirane momčadi, a preostala četiri mjesta popunit će se kroz play-off Lige nacija u kojem će igrati pobjednici skupina (ako pobjednici skupina ranije osiguraju plasman, onda umjesto njih igraju najbolje plasirane sljedeće reprezentacije iz te lige). 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara