LJETO ZA POVIJEST

Evo što su prognozirali Hrvatskoj prije prve utakmice: Mourinho skroz promašio

Evo što su prognozirali Hrvatskoj prije prve utakmice: Mourinho skroz promašio
Foto: Gulliver / Getty Images

*** U serijalu Index Sporta vraćamo se u ljeto 2018. i donosimo neispričane priče iz Rusije, intervjue i video snimke koje su obišle svijet. Idemo iza kulisa povijesnih utakmica i rušenja Argentine, Rusije, Engleske i Danske, proći istim putem kojim je Hrvatska u potpunom transu stigla do finala i reakcija koje je izazvala. Nakon prve pobjede protiv Nigerije, reprezentaciju Hrvatske do Moskve više nitko nije uspio zaustaviti i krenulo je mjesec dana ludila.

HRVATSKA je prije točno godinu dana čekala prvu utakmicu na SP-u koje je već bilo počelo.

>>> SERIJAL: LJETO ZA POVIJEST 

U to vrijeme ugledni matematičari su izračunali da je Hrvatska 11. "favorit" na prvenstvu. Najjače kladionice postavile su je pak na deseto mjesto, a jedan od najtrofejnijih trenera u povijesti prognozirao je da neće ni proći skupinu. Svi znamo što je bilo mjesec dana kasnije. Ali tada je to bila budućnost, u koju se virilo ne kristalnim kuglama, nego i egzaktnim, znanstvenim metodama. 

Matematičari i statističari: Hrvatska je 11. "favorit" SP-a 

Znanstvenici s Instituta za matematiku i statistiku Sveučilišta u Innsbrucku objavili su tada rezultate istraživanja prema kojima je "relativno najveća vjerojatnost" bila da će reprezentacija Brazila postati prvak svijeta. I to "16,6 posto. Slijedi Njemačka s 15,8 posto te Španjolska i Francuska s 12 posto. Najvjerojatniji finale je Brazil - Njemačka", objasnili su ekonomisti Achim Zeileis i Christoph Leitner. 

Njihova se analiza temeljila na koeficijentima 26 najvećih kladioničarskih tvrtki na svijetu. Kako bi je učinili relevantnijom, analizu su potkrijepili i podacima i o online okladama. Nakon što su objedinili ovako prikupljene podatke, ugledni znanstvenici su ovako poredali preostale favorite: Belgiji su šanse za osvajanje SP-a procijenjene na osam, a Argentini na sedam posto vjerojatnosti.

Analiza austrijskih ekonomista pokazala je da su statistički najizglednija polufinala Brazil - Francuska i Njemačka - Španjolska. U finalu su dakle izračunali da će biti Brazil i Njemačka. Selecao je tamo imao prednost pred Elfom i to 50,6 naprema 49,4 posto.  

Hrvatska? U ekspertizi austrijskih matematičara i statističara bila je tek na 11. mjestu po vjerojatnosti da će postati svjetski prvak. 

Kladionice: Na Hrvatsku je koeficijent bio od 33 do 40

Posljednje procjene svjetskih kladionica neposredno pred početak SP-a, Hrvatsku su valorizirale tek neznatno bolje od uglednih znanstvenika. Postavile su je na deseto mjesto među "favoritima" na SP-u. Oddschecker je na svjetsku titulu Hrvatske u Rusiji čak bio stavio koeficijent 40. Većina kladionica bila je ipak milosrdnija i Hrvatskoj je dodijelila koeficijent 33. 

Bookmakeri su uloge favorita također dodijelili uobičajenim sumnjivcima: Brazilci su im bili prvi favoriti, drugi su bili branitelji naslova Nijemci. "Broncu" su dali Španjolcima. Slijedili su Francuzi, pa Argentinci. Ispred Hrvatske bili su još Belgija, Engleska, Portugal i Urugvaj.

Ali koliko god statističari, matematičari i kladioničari podcijenili Hrvatsku, ona je u prognozama kod njih još dobro i prošla u usporedbi sa sudbinom kakvu joj je namijenio Jose Mourinho.

Mourinho je dobio dva milijuna eura kako bi Hrvatskoj prorekao ispadanje u skupini

Slavni trener, ali zadnjih godina daleko bolji kao televizijski komentator, pokazao se kao katastrofalan prorok. Posebni je naime u ekspertizi za rusku RT televiziju, čiji je bio stručni komentator tijekom SP-a, predvidio da će iz Skupine D, u kojoj je bila Hrvatska, dalje proći Argentina i Nigerija. Mourinho je inače za komentiranje i proricanje budućnosti tijekom SP-a dobio dva milijuna eura. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara