Evo zašto je Hrvatskoj Liga nacija bila od velike koristi

Evo zašto je Hrvatskoj Liga nacija bila od velike koristi
Marko Prpic/PIXSELL/Igor Kralj/PIXSELL

ENGLESKA je gurnula Hrvatsku u drugi rang Lige nacija preokretom na Wembleyju 2:1 i bio je to drugi poraz Dalićevih izabranika u četiri utakmice u premijernom izdanju novog UEFA-inog natjecanja, koje su mnogi dočekali sa sumnjom.

Kad bismo se bavili isključivo rezultatom, mogli bismo zaključiti da Hrvatska nije ostvarila nikakav uspjeh. No reprezentaciji i izborniku Zlatku Daliću ova avantura donijela je puno dobrih spoznaja i unatoč porazu u Londonu, cijela 2018. godina najuspješnija je u povijesti nogometa u našoj zemlji. 

1. Euforija će trajati i dalje

U neviđenoj ludnici na Maksimiru Hrvatska je pobijedila Španjolsku 3:2 u utakmici koju je s tribina pratilo preko 32 tisuće gledatelja. Slavlje Hrvatske u Ligi nacija pratilo je i više od milijun gledatelja putem TV-a, objavila je Nova TV. Sve to znači da navijače itekako drži osjećaj ruske euforije i povijesnog srebra.

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 3:2 Čudesni Jedvaj u 93. minuti spasio Hrvatsku

Nakon velike pobjede nad Španjolcima te općenito nikad uspješnije nogometne godine za Hrvatsku, jednako snažna podrška čekat će reprezentativce i u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu za Europsko prvenstvo 2020.

2. Jači smo za dva potentna osvježenja

Pogledajte samo kretnje i dodavanje Josipa Brekala kod 1:0 Hrvatske na Wembleyju i već možete biti oduševljeni novim pojačanjem. U istoj akciji sudjelovao je i Nikola Vlašić, koji ove sezone briljira u CSKA Moskvi, a taj će dvojac nositi Hrvatsku u budućnosti. Vlašiću je 21 godina, Brekalu 20, a već imaju pozamašno klupsko seniorsko iskustvo.

Da su materijal za Dalićevu selekciju potvrdili su plasmanom Hrvatske U-21 reprezentacije na Europsko prvenstvo 2019. godine, prvo za Hrvatsku u tom uzrastu nakon 14 godina, a Brekalo se posebno nametnuo protiv Španjolske sudjelovanjem u pobjedonosnom golu.

3. Ne trebamo se bojati baš nikoga

Moguće je da će Hrvatska završiti u drugoj jakosnoj skupini ždrijeba za Europsko prvenstvo 2020. i tako dobiti tešku skupinu. No to nas ne bi trebalo previše zabrinjavati jer ako sami nismo svjesni svoje snage, onda trebamo ponovno pročitati izjavu engleskog izbornika Garetha Southgatea koji je rekao da za ovu Hrvatsku nema teške utakmice.

I u pravu je - Hrvatska je, a to je Dalić posebno apostrofirao, u 2018. igrala protiv nogometnih velesila. Brazil, Argentina, Francuska, Engleska, Španjolska, Portugal... Argentince smo razbili, Brazilcima parirali, Engleze imali u šaci, Španjolce opet šokirali. Nitko Hrvatsku, osim Španjolske u Elcheu, nije razbio.

Dokazali smo da možemo i znamo s najjačima i da nas takve utakmice uvijek pale.

4. Za kvalifikacije smo već spremni

U borbu za Euro Dalićeva Hrvatska ulazi s jasnim sastavom. Mi smo, uz malo sreće da nas zaobiđu ozljede, već sada spremni.

Prvih 11 se zna: Kalinić; Vrsaljko, Vida, Lovren; Strinić/Pivarić/treća opcija; Brozović, Rakitić; Rebić, Modrić, Perišić; Kramarić.

Izbornik će tek razmišljati o uvijek upitnoj poziciji lijevog beka na kojoj smo se ove jeseni mučili zbog brojnih izostanaka. Od proljeća bi se situacija trebala drastično popraviti pa će kandidat koji bude u najboljoj formi biti u prvih 11.

Uz to, postojat će i širina sastava obogaćena mladim snagama.

 

 

5. Ispali i dobili šest komada. Pa što? Nema panike

Dobili smo šest komada od Španjolske u Elcheu, i to kao svjetski viceprvaci, te pritom ispali u drugi rang Lige nacija, no nije došlo do pretjerane drame i panike.

Upravo je to nekoliko puta istaknuo Mario Stanić gostujući na Novoj TV - za Hrvatsku je ovo najplodonosnija nogometna godina u povijesti, budućnost je zbog četiri prethodno nabrojana razloga vrlo pozitivna i ove četiri utakmice u Ligi nacija Daliću su samo potvrdile da je Hrvatska na dobrom putu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara