FIFA odustala od kontrole igračkog tržišta: Menadžerska licenca gubi i formalnu vrijednost

FIFA odustala od kontrole igračkog tržišta: Menadžerska licenca gubi i formalnu vrijednost

Tekst: G.Š.
Foto: AFP


NA Fifinoj sjednici europskih klubova, održanoj u ponedjeljak u Manchesteru, dogovoreno je da od sljedeće sezone više neće biti potrebna licenca krovne organizacije za trgovanje igračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To je jedna od značajnijih odluka rasprave na kojoj su sudjelovali predstavnici 144 kluba, a tako je odlučeno jer u praksi taj dokument više nema značaja. Prema Fifinim podacima, prošle sezone 34 posto transfera napravili su licencirani menadžeri, a veći dio od 66 posto ljudi koji nisu za to bili službeno ovlašteni.

Prema novim pravilima, za prodavanje igrača bit će bitno registrirati se kao menadžer pri nogometnom savezu uz manje zahtjevan proces nego do sada. Znak je to da Fifa diže ruke od poslovanja u vlastitim klubovima te je, uvjetno rečeno, ozakonjena dosadašnja praksa da igrača prodaje onaj tko ga prvi uhvati za rukav. Jedan od takvih igrača je Carlos Tevez, koji je vlasništvo velike tvrtke MSU i Kije Joorabchiana, koji nikad nije bio agent Fife, no takvih bi se primjera dalo izbrojiti na tisuće.

Fifa je povukla takav potez zbog loše organizacije u menadžerskom miljeu te će igrači sami birati budu li htjeli da ih netko zastupa. Današnji oblik kontrolirane prodaje igrača pomalo odlazi u povijest, a time se smanjuje i zaštita igrača od štetnih transfera i poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara