FIFA prijeti radikalnim kaznama: Superliga? Ili ste u našem sustavu ili niste

FIFA prijeti radikalnim kaznama: Superliga? Ili ste u našem sustavu ili niste
Foto: Getty Images

IDEJA Europske superlige pustila je korijene, na zaprepaštenje mnogih.

Posljednjih dana aktualizirala se priča oko skorašnjeg osnivanja Europske superlige, natjecanja zatvorenog formata u kojem bi sudjelovalo 16 najbogatijih i najmoćnijih kontinentalnih klubova (Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Chelsea, Arsenal, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Juventus, Roma, Inter, Milan, Bayern München, Borussia Dortmund, Marseille).

FIFA drakonskim kaznama protiv najavljene revolucije

Na temelju informacija Football Leaksa, njemački tjednik Der Spiegel tvrdi kako se najavljena nogometna revolucija očekuje 2021. godine. Prema inicijalnim najavama, Liga prvaka osnivanjem Europske superlige bila bi devastirana jer spomenuti klubovi namjeravaju istupiti iz okrilja Europske nogometne organizacije (UEFA).

Predsjednik Svjetske nogometne organizacije (FIFA) Gianni Infantino suprotstavio se europskim velikanima prijetnjom kako će svim nogometašima koji eventualno budu sudjelovali u Europskoj superligi biti zabranjen nastup na budućim svjetskim i europskim prvenstvima, ali i u nacionalnim ligama.

Pojašnjeno kroz primjer, bude li Kylian Mbappé kojim slučajem nastupao za Paris Saint-Germain u Europskoj superligi, neće mu biti dopušten nastup u francuskoj ligi i na svjetskim i europskim prvenstvima.

"O formiranju Europske superlige priča se već tridesetak godina. Postoji realna opasnost od osnivanja i moramo je spriječiti. Naš je zadatak da pronađemo način kako da nogomet ostane netaknut, odnosno jedinstven. Pod uvjetom da nastupaju u Europskoj superligi, čak i najvećim imenima suvremenog nogometa bit će zabranjeno da budu dio mundijala i ostalih natjecanja", radikalno je zaprijetio prvi čovjek svjetske krovne nogometne organizacije.

Superliga kao znak promjena u Ligi prvaka i Europa ligi?

Sa željom da "nogomet sačuva jedinstvenim", Gianni Infantino osnivanju Europske superlige namjerava se oduprijeti reorganizacijom Lige prvaka, Europa lige i Svjetskog klupskog prvenstva. Ponajprije u financijskom kontekstu. 

"Moj je zadatak da uvjerim klubove u boljitak, atrakciju i financijsku isplativost. Moramo pronaći rješenje, ali većina će odlučiti, u duhu demokracije. Uglavnom, ili ste u našem sustavu ili ste izvan njega", još je jedanput zaprijetio Gianni Infantino.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara