Fifa prikupila dokaze o najvećoj aferi u vlastitoj povijesti: "Mailovi i ugovori bit će korisni pravosuđu"

Fifa prikupila dokaze o najvećoj aferi u vlastitoj povijesti: "Mailovi i ugovori bit će korisni pravosuđu"

Foto: Getty Images / Guliver Image

FIFA je objavila da je švicarskom pravosuđu predala rezultat svoje interne istrage pokrenute u lipnju 2015., odmah nakon izbijanja najteže korupcijske afere u njenoj povijesti.
 
"Nakon 22 mjeseca istrage u kojoj je pregledano preko 2,5 milijuna dokumenata i ispitani su brojni ključni svjedoci, Fifa je predala švicarskom ministarstvu pravosuđa izvješće koje broji više od 1300 stranica", stoji u priopćenju svjetske nogometne federacije.
"Izvješće sadržava brojne mailove i kopije ugovora koji će biti korisni švicarskim vlastima", izjavio je za agenciju AFP izvor blizak istrazi. 
 
Ta će izvješća biti predana američkim vlastima.
 
"FIfa će se sada okrenuti nogometu, navijačima i igračima diljem svijeta", izjavio je u predsjednik Fife Gianni Infantino koji je izabran prošle godine kako bi zamijenio Seppa Blattera, jednog od optuženih u aferi. 
Istraga je počela nakon što je nekoliko desetaka nogometnih dužnosnika, uglavnom iz Južne Amerike, optuženo u SAD-u 2015. za korupciju, što je pokrenulo najveću krizu u Fifinoj 113 godina dugoj povijesti. 
 
Neki od osumnjičenih proglašeni su krivima i čekaju presude, druge očekuju suđenja, a neki su u svojim domovinama i sudski se bore protiv uhićenja ili su uspjeli izbjeći izručenje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara