France Football: Hvar je nogometni fenomen europskih razmjera

France Football: Hvar je nogometni fenomen europskih razmjera
Foto: NK Hvar Screenshot: France Football

"HVAR, nogometni otok", naslovio je France Football tekst u svojoj rubrici "Nogometni put oko svijeta". Zanimljiva priča o atraktivnom hrvatskom otoku izašla je u novom broju nogometnog magazina, a Francuzi ističu taj fenomen kao jednu od glavnih hvarskih atrakcija.

"Otok Hvar je specifičan: ima 4 grada, 17 sela, a čak desetak nogometnih momčadi", pišu Francuzi u uvodu pa objašnjavaju zašto je Hvar nogometni fenomen europskih razmjera.

"Već skoro 50 godina hrvatski otok Hvar hvali se da je područje s najvećom nogometnom gustoćom na svijetu -  jedan klub na tisuću stanovnika", ističe u uvodu France Football po čemu je Hvar najbolji u Europi.

Jedini problem je što o tom hvarskom fenomenu nogometne gustoće nema službenih statističkih podataka pa je rizično javno potvrditi Hvaru taj status. Ipak, ako se kao kriterij uzmu nogometne lige koje se igraju na jednom teritoriju, onda Hvar zaista dominira konkurencijom u Europi, ističe France Football dodajući da je na drugom mjestu Shetland, otočje čija "nogometna gustoća" iznosi jedan klub na 1400 stanovnika, a treće mjesto zauzima Gibraltar, koji u prosjeku ima jedan klub na 2000 stanovnika. Slijede San Marino i Gozo na Malti.

"Svake godine bez zimske stanke, od listopada do travnja igra se Liga otoka Hvara koji broji oko 10 tisuća stanovnika", navode Francuzi.

"Otočka liga počinje nakon što završi berba grožđa, a završava početkom turističke sezone. Tijekom sezone igrači rade kao konobari i turistički vodiči", kazao je za France Football Aleksa Filičević, tajnik NK Hvara, najtrofejnijeg kluba na Hvaru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara