France Football o modnoj evoluciji hrvatskih novinara: ´98 su bili odjeveni kao istočnoeuropski šverceri

Foto: Kristijan Horvat

"U ČUDNIM odijelima i kričavim XXL sakoima, ofucanog remenja, tenisica i falš sunčanim naočalama, čije slomljene okvire su krpali selotejpom..", tako se svjetski ugledni nogometni magazin prisjeća hrvatskih nogometnih novinara sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj od prije deset godina.

Danas su međutim opća europska euforija oko Hrvatske reprezentacije i kako FF piše "globalizacija", učinile svoje, pa Francuzi ističu da danas nema nikakve razlike u stylingu hrvatskih i njemačkih novinara koji prate njihove reprezentacije na EP-u u Austriji i Švicarskoj.

Magazin koji dodjeljuje prestižnu "Zlatnu loptu" za najboljeg europskog nogometaša prati hrvatsku reprezentaciju na Euru, a pomoćnik glavnog urednika Jean-Michel Brochen se na početku reportaže o hrvatskoj reprezentaciji osvrnuo na modnu (r)evoluciju hrvatskih sportskih novinara u odnosu na njihovo modno neosvješteno izdanje sa francuskog Mundiala prije deset godina.

Jedan od najuglednijih i najutjecajnijih francuskih sportskih novinara Jean-Michel Brochen je bio više nego ugodno iznenađen kad je u press centrima stadiona u Beču i Klagenfurtu "uočio da su hrvatski sportski novinari odjeveni ponajnovijoj modi".

Što francuski novinari imaju protiv stila kojeg furaju Židak, Rivetti i Pezzi ili što im je zajedničko sa Zdravkom Mamićem?

Isti je novinar na SP-u '98 u Francuskoj primjetio da su hrvatski novinari bili odjeveni kao da su prije odlaska na SP ' 98 posjetili skladiste Crvenog križa ili kako im Zdravko Mamić zna tepati da izgledaju "kao da ih je voda donijela".

Podsjetimo, modne boje hrvatske sportske "sedme sile" su tada branili doajeni hrvatskog sportskog novinarstva: Tomislav Židak, Orlando Rivetti, Edo Pezzi, Predrag Jurišić, Robert Matteoni, Mladen Bariša, Branko Stipković, Tomislav Cvitković, da nabrojimo samo neke.

Hrvatski novinari sa ubožnica-stylingom

Ili kako se prisjeća Brochen: "Na  SP-u 1998. u Francuskoj na kojem je Hrvatska osvojila treće mjesto, dok smo pratili nastupe hrvatske reprezentacije primjetili smo po press centrima francuskih stadiona hrvatske novinare odjevene u tamne i stegnute majice kratkih rukava, čudna odijela i XXL sakoe kričavih i napadnih boja, stare i ofucane kožne remene hlača, a nosili su i krivotvorene sunčane naočale, čije slomljene metalne okvire su krpali selotejpom, stoga ih je bilo lako prepoznati da dolaze s Istoka Europe"

Makeover za Euro zahvaljujući globalizaciji

"Ali sada na Euru 2008, hrvatski sportski novinari su fino dotjerani i odjeveni po najnovijoj modi pa ih se više po tome ne može razlikovati u odnosu na zapadne novinare", primjećuje francuski kolega i pruža objašnjenje zašto je došlo do toga: "Očito da je globalizacija napravila svoje".

Osim što razglaba o stylingu i promjenama odjevnih navika hrvatskih novinara, France Football na dvije strane donosi priču o našoj reprezentaciji; njihov novinar je impresioniran igrom Hrvatske na Euru, a osobito protiv Njemačke, ističući da je Hrvatska jedan od favorita za naslov prvaka Europe, dok za Luku Modrića France Football piše kako je "novi Cruyff".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara