Gdje treba otići Olmo? Srce ga vuče u Barcelonu, ali drugi klub je bolji izbor

Gdje treba otići Olmo? Srce ga vuče u Barcelonu, ali drugi klub je bolji izbor
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

DANI OLMO nalazi se na izlaznim vratima Maksimira. Dinamov Katalonac jedan je od najpoželjnijih artikala na nogometnom tržištu, a neformalne potvrde europskih velikana već neko vrijeme kruže oko njega. Pred Olmom je najvažnija odluka u njegovoj mladoj karijeri. 

Olmo treba otići već na zimu

Sasvim je jasno da Olmo neće u Dinamu biti do kraja svog ugovora (koji istječe sljedeće ljeto), a još je jasnije da klub neće dozvoliti da takav igrač uđe u posljednju godinu ugovora jer mu cijena drastično pada, a novi ugovor vjerojatno neće htjeti potpisati. Pitanje nije odlazi li Olmo, pitanje je samo odlazi li već ove zime ili na ljeto. Što je bolja opcija? Bolja opcija za Olma, pa čak i za Dinamo, je da ode već ove zime.

Modri će sasvim sigurno u sljedeću sezonu ući bez nekoliko ključnih igrača. Prvi na listi za odstrel su Olmo i Petković, dva igrača o kojima ovisi cijeli Dinamov sustav u napadu. Olmov odlazak ove zime Dinamu i Bjelici kupuje vrijeme. Prvenstvo je ionako zakapareno i prodajom najboljeg igrača ono neće doći u pitanje, ali će Bjelica imati barem jednu polusezonu da kadar i sustav u igri pripremi na veliku promjenu prije novih europskih izazova na ljeto. 

S druge strane, Olmo s aspekta svog napretka ništa ne dobiva ostankom u HNL-u do kraja sezone. Na ljeto stiže Europsko prvenstvo. Ondje svijet neće samo doznati tko je novi prvak Starog kontinenta nego će i dobiti šansu vidjeti mlade lavove koji će sljedećih godina vladati svjetskim nogometom. Ukratko, Euro je pozornica koju mladi igrači koji traže afirmaciju na najvećoj sceni nemaju luksuz propustiti. Svakim danom koji provede u dalekom, nepoznatom i neuglednom HNL-u, Olmove šanse da se nađe na popisu Furije sve su manje.

Svega toga svjestan je i Olmo: "Da, možda. Želim ići na Europsko prvenstvo sa Španjolskom, a taj put bit će mi otežan ako ostanem u slabijem natjecanju poput Hrvatske lige. Želim napraviti korak naprijed, želim mjesto u reprezentaciji, želim napredovati. Ne odlazim samo zato što me traže nego želim napraviti korak naprijed u karijeri." Ali Euro je samo jedna, kratka stanica u njegovoj karijeri. Koja liga je najbolja za njezin razvoj i nastavak?

Osobni napredak treba biti ispred glamura

Iako je u nedavnom intervjuu Igor Cvitanović izjavio kako smatra da Olmo može bez problema igrati u talijanskoj ligi, on je već sada talentom i tempom koji preferira njegova igra nadrastao tu ligu. Samo su tri moguće destinacije s obzirom na njegovu vrijednost - Engleska, Španjolska i Njemačka. Barcelona, Bayer Leverkusen, Borussia Mönchengladbach, Chelsea, Manchester City i Real Madrid. To su klubovi uz čije se ime dosad najčešće povezivao prelazak Danija Olma. Da bi se adekvatno odgovorilo na pitanje koji je klub najbolja sljedeća postaja za Olma, mora se prvo definirati kakav je Olmo igrač. 

Olmo je igrač kakav dolazi samo nekoliko puta u cijeloj generaciji. Svojim tehničkim kvalitetama, osjećajem za prostor, razumijevanjem igre i odlukama na terenu pruža nešto što smo jako rijetko vidjeli kod 21-godišnjaka. Olmo nije rođen da bude jedan u nizu igrača u ekipi. On je rođen i stvaran da bude vođa i najbolji igrač svoje momčadi, talent koji momčadi daje dodatnu vrijednost i od dobre je pretvara u odličnu. 

Samo to je dovoljan razlog da Olmo ne ode u Barcelonu ili Real Madrid. Iako zov Barcelone ne budi samo profesionalne nego i sentimentalne želje, Barcelona nije pravi klub za ovaj stadij njegove karijere. Takav kalibar talenta ne bi smio otići u toliko velike klubove bez jamstava da ga kupuju kao ciljano pojačanje koje će sasvim sigurno dobiti dovoljno šanse, kao što je to bio slučaj s Frenkijem de Jongom. Oba kluba u svojoj bližoj povijesti imaju podeblju listu igrača koji se kombinacijom trenerskih odluka i manjka strpljenja nisu zadržali u prvom planu, a mnogi od njih su u tom trenutku bili neusporedivo poznatiji i cjenjeniji od Olma. Olmo mora biti razumniji i okrenuti glavu od zanosnih španjolskih velikana.

Za englesku ligu vrijedi slična logika, s dodatnom otegotnom okolnošću - ona gotovo nema nikakav razvojni karakter. Činjenica da imaju jako puno novaca na neki način prisiljava Engleze da kupuju mnogo i puno im je lakše rješenja za slabiju igru potražiti na tržištu.

Za Olma je trenutno najbolja opcija Bundesliga. U svim najboljim klubovima te lige ima sasvim dovoljno aduta da odmah postane jedan od nositelja, a liga nudi idealan omjer razvojnog i rezultatskog karaktera za mladog igrača. U Borussiji Mönchengladbach ima priliku raditi sa sjajnim trenerom Marcom Roseom, jednim od najboljih trenera na svijetu kada je riječ o razvijanju mladih igrača. Klub se bori za naslov, a postoji velika mogućnost da će sljedeće godine igrati Ligu prvaka. Najbitnije je da uz sve sjajne igrače Borussia Mönchengladbach u svom kadru nema igrača koji profilom i kvalitetom može parirati Olmu. Klub koji je u velikom rastu na svom vrhuncu može dobiti nevjerojatnog igrača i njih dvoje čine se kao izvrstan spoj. Spoj tempa lige i orijentacije na brzu kombinatoriku učinili su  Bundesligu najboljom mogućom ligom za razvoj brzih, motoričnih i vještih veznih igrača. Bundesliga je velik korak iznad HNL-a, a biti među najboljima u Bundesligi je samo mali korak iza Barcelone ili Real Madrida. Bundesliga je idealan inkubator za ovu fazu Olmove karijere i prozor u nogometnu elitu.Dani Olmo, uostalom, ima sjajan putokaz za nastavak svoje karijere. Radi se o bivšem Dinamovom igraču s kojim ga mnogi uspoređuju. Luka Modrić otišao je iz Dinama u ljeto 2008. godine. Do Real Madrida i Zlatne lopte morao je ići okolnim putem, stasanjem u slabijem klubu u kojem je postao nositelj igre i jedan od najboljih igrača Premiershipa. Ne postoji nijedan razlog zašto Olmo ne bi postigao jednako velike stvari. Ali na jednom od prvih koraka prema tom cilju mora prije svega misliti na svoj razvoj, a ne na glamur najvećih svjetskih klubova. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara