GipSS: Ante Kostelić nakon izdavanja "Staljingrada" uredio knjigu o Hitlerovoj gardi

Tekst: Zvonko Alač
Foto: Srđan Vrančić (Cropix)

"WAFFEN SS - Mračne sile zločinačke politike" naslov je knjige Hrvoja Spajića u izdanju naklade Stih koju je uredio njen vlasnik, skijaški trener Ante Kostelić. Poznato je kako je među njegovim brojnim interesima upravo Drugi svjetski rat, a sklonost prema povijesti prenio je i na sina Ivicu koji studira povijest.

Promocija knjige o Hilerovoj "pretorijanskoj gardi" koja je od osnutka pa do kraja Reicha 1945. imala ulogu Fuhrerove osobne tjelesne straže, elitnih oklopno-mehaniziranih postrojbi i nadzora nad koncentracijskim logorima, održava se sljedećeg tjedna.

Pitali smo u Stihu je li se popularni Gips i ovaj put odlučio na pisanje pogovora, što je napravio kada je u vlastitoj nakladi izdao veliki hit Anthonyja Beevora "Staljingrad", i od čega se sastojao urednički posao Kostelića starijeg.

Kostelić nije ovaj put pisao pogovor

"Nije pisao nikakav predgovor ili pogovor knjizi, on ju je samo pročitao. Rekao je da je knjiga potpuno u redu jer je upravo u skladu s naslovom koji dovoljno rječito govori o aktivnostima SS-a i upravo je naglasak stavljen na njegovu ulogu u provođenju zločinačke politike režima kojem je služio."

Knjiga je izašla u biblioteci Ratna vremena, kojoj je perjanica upravo spomenuti "Staljingrad", možda najprodavanija publicistička knjiga s tematikom Drugog svjetskog rata, čija je prava za hrvatsko tržište Kostelić otkupio s posebnim ponosom."Ante Kostelić je rukopis knjige pročitao dva puta, a recenzirali su ga profesor Hrvoje Matković i profesorica Mira Kolar, tako da Kostelićeva uloga nije velika osim što je knjiga izdana za njegovu izdavačku kuću", izjavio nam je autor knjige Hrvoje Spajić koji je dvije godine radio u Stihu.

"U knjizi je najveći naglasak stavljen na vojnu komponentu, jer ipak je SS bio nacistička vojska, za razliku od Wehrmachta, koji je bio državna vojska."

Često se u "zapadnjačkoj" literaturi uloga i moć postrojbi SS-a pretjerano glorificiraju. Nedvojbena je činjenica da su predstavljali elitu njemačkog vojnog stroja, ali jesu li bili baš toliki "nadljudi" i što o tome piše u vašoj knjizi?

"Među njima je bilo elitnih i manje elitnih postrojbi, naročito kako se rat bližio kraju, a gubici bili toliki da se divizije nisu mogle popunjavati po pravilima. Činjenica je da su se SS divzije za status elitnih izborile na bojištu jer su tamo pokazale da dobro izvršavaju najteže zadatke i tek su od ljeta '40. dobile naslov Waffen SS i bolju opremu, dok su do tada bile lošije opremljene od postrojbi Wehrmachta."

Koliko ste prostora posvetili ulozi SS-a u sustavu nacističkih koncentracijskih logora, jer upravo su oni upravljali logorima smrti?


"Oni su bili stjegonoše nacizma, ali kao i svi vojnici, oni su bili tu da slušaju i teško da su mogli ne napraviti. Ali uloga i sustav u kojem su djelovali su bili zločinački i često sam se tijekom pisanja knjige pitao zaslužuju li da se o njima napiše knjiga, ali interes javnosti o njima i njihovu djelovanju je i dalje je velik."

Znači da zbog ove knjige ne postoji strah da će netko Kostelićeve optužiti za naklonost vojnom stroju Trećeg Reicha, kao što je bio slučaj nakon poznate Ivičine izjave o spremnosti za utrku u maniri njemačkog vojnika prije Barbarosse?

"Šteta je da je tada tako ispalo s tom izjavom, ali moram reći kako sam u njegovoj sobi vidio T-34 (proslavljeni ruski tenk iz Drugog svjetskog rata, op. a.) pa bi ga netko zlonamjeran mogao optužiti za boljševizam."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara