LIGE PETICE

Glavni urednik odgovoran za skandaloznu naslovnicu u Italiji: Sve ću vas tužiti

Glavni urednik odgovoran za skandaloznu naslovnicu u Italiji: Sve ću vas tužiti
Foto: Screenshot (Corriere dello Sport)

CORRIERE DELLO SPORT odgovorio je na kritike zbog kontroverzne naslovnice objavljene jutros u svrhu najave derbija 15. kola Serie A između Intera i Rome koji se igra sutra od 20:45 sati.

Naime, CDS donosi veliki naslov "Crni petak" uz fotografije tamnoputog napadača Intera Romelua Lukakua i tamnoputog braniča Rome Chrisa Smallinga.

Iako s namjerom da se bori protiv rasizma, ova naslovnica je ispala upravo suprotna, rasistička, a osudili su je veliki klubovi Italije poput Milana, Fiorentine, Intera i Rome. CDS je sada odgovorio, točnije njihov glavni urednik Ivan Zazzaroni.

"Ovdje se radi o jeftinim indicijama. Ako razmišljate lijepo barem jednom dnevno, nećete morati ići doktoru. Ovih su dana internet preplavili desničarsko nastrojeni ljudi koji identificiraju rasiste pa s nekoliko komentara pokušavaju izbrisati mrlju sa sebe. "Crni petak", za one koji žele i mogu razumjeti, pohvala je različitosti, ponos različitosti. Ako to ne razumijete, to je zato što za to niste sposobni. Nevin naslov, savršeno argumentiran, autora Roberta Perronea, pretvoren je u otrov od onih koji imaju otrov u sebi."

 

Odgovorio je i klubovima koji su javno osudili naslovnicu lista za čije je uređivanje zadužen.

"Sve te talijanske klubove može biti sram. Kroz tvit su nas okrivili i to kako? Samo na engleskom, kako bi izazvali dobre reakcije u inozemstvu. Borba protiv rasizma je ozbiljna stvar. Ovakva optužba je samo lažni moralizam kako bi se dobio prvak antirasizma. Ako se usude optužiti me za rasizam, sve ću ih tužiti."

Namjera CDS-a je možda bila časna, ali je izvedena očajno, jako lošom šalom ili dosjetkom na račun boje kože onih koju su upravo zbog toga žrtve napada.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara