Godišnjica neodigrane utakmice Dinama i Zvezde: 21 godina od velikih nereda na Maksimiru

13. SVIBNJA 1990. ostao je zapamćen kao jedan od ključnih datuma raspada SFRJ. Navijači Crvene Zvezde krenuli su u rušilački pohod na južnoj tribini Maksimira, a BBB su srušili ogradu na sjeveru i upali u teren kako bi im se suprotstavili.

Komentar: Zašto nam je potrebna priča da je 13.5. 1990. "počeo rat"?

Milicija je neuspješno glumila tampon zonu, jer pendrečila je samo Boyse na travnjaku, dok su se za to vrijeme Delije potpuno slobodno iživljavale na malobrojnim suparničkim navijačima na gornjem, sjedećem dijelu južne tribine, na koji su se probili sa stajanja jug, tribine koje više nema jer je srušena u sklopu "rekonstrukcije" stadiona.

Prvog višestranačkog proljeća u bivšoj Jugoslaviji, međunacionalne tenzije između Hrvata i Srba  na tribinama prerastaju u mržnju, a najgora prilika da netrpeljivost bukne u svoj destrukciji pružila se na derbiju klubova iz Zagreba i Beograda.

Utakmica je bila lišena natjecateljske draži, jer je Šekularčeva Zvezda predvođena Stojkovićem, Prosinečkim i Savićevićem učvrstila vodstvo pred sam kraj prvenstva tako što je iskoristila nekoliko velikih kikseva Kužeovog Dinama (Boban, Šuker, Ladić), koji je od početka prvenstva pa sve do travnja držao prvo mjesto.

Utakmica je bila tek povod za eskalaciju međunacionalne mržnje

Zbog toga glavne tribine Maksimira nisu bile pune (okupilo se za tadašnje prilike "samo" 20-ak tisuća gledatelja), ali su zato obje navijačke skupine bile brojne. BBB na staroj sjevernoj tribini i također "pokojnom" stajanju istok, gdje su se nalazili i pripadnici Armade i Torcide, te nešto više od tisuću Delija u tadašnjem "boksu" na donjem dijelu juga.

Delije tvrde da su slomile reklamne panoe i probile se na gornji dio tribine kako bi se obračunali s napadačima koji su ih od tamo gađali kamenjem i stolicama. Tu se njih stotinjak nesmetano iživljavalo nad par navijača Dinama naočigled cijele Jugoslavije koja je sve pratila putem kamera i tadašnje milicije, koja je (s ostatkom ljudi na stadionu) sve gledala uživo i baš ništa nije poduzela da bi zaštitila gledatelje od napada gostujućih navijača.

Milicija gledala Delije kako razbijaju i tuku, a s Boysima se žestoko borila

Međutim, prema Boysima, koji su ogorčeni srušili ogradu na svojoj tribini i krenuli u kontranapad, drugovi u plavom su itekako "postupili po naređenju" i njih 200-tinjak je u žestokom sukobu na centru maksimirskog travnjaka spriječilo dolazak BBB-a do Delija. U toj borbi došlo je do medijski najeksploatiranije scene tog 13. svibnja: Zalet kapetana Dinama Zvonimira Bobana i njegovo udaranje nogom milicionera koji se tukao s navijačima Dinama.

Veliki neredi zbog kojih utakmica nije odigrana, nastavili su se oko stadiona do kasno u noć, dok su na gornjem dijelu južne tribine Delije čekale evakuaciju iz Zagreba.

Navijači Dinama 13. svibnja obilježavaju kao početak Rata za Hrvatsku i svake godine na taj datum klub i navijači polažu cvijeće i pale svijeće na spomeniku Bad Blue Boysima poginulima u ratu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara