Golman AZ-a koji je iscipelario huligana Ajaxa: Mislio sam da ima nož, morao sam se obraniti!

Foto: AFP

ESTEVAN ALVARADO BROWN golman nizozemskog AZ Alkmaara, ispričao je kroz što je prolazio nekoliko trenutaka prije no što je nogom izudarao huligana koji ga je pokušao napasti prošle srijede.

Dogodilo se to na Amsterdam Areni u 38. minuti dvoboja osmine finala Nizozemskoga nogometnog kupa. Pri 1-0 vodstvu domaće momčadi protiv prvenstvenog lidera s tribina se na travnjak probio 19-godišnji pijani huligan i u punom sprintu krenuo na Kostarikanca. Prisebni i fizički snažniji golman spremno ga je dočekao, srušio ga preciznim volej-udarcem, te još dva puta udario punom nogom u tijelo dok je ležao na tlu.

"Isprva sam pomislio da ima nož", rekao je golman u vlastitoj ispovijedi za kostarikanski sportski dnevnik Al Dia nastavivši:

"Kada se branite u takvoj situaciji, ne razmišljate o tome udarate li napadača jednom ili dva puta. Bio sam u strahu da je naoružan."

"Primijetio sam ga nakon što je publika počela intenzivno fućkati, a sudac je pokazao u pravcu iza mojih leđa. Kad sam se okrenuo, vidio sam ga kako se sprema skočiti na mene i morao sam ga oboriti. Htio me je udariti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne osjećam mržnju prema tom čovjeku. Kada bih ga sreo na ulici i kada bi mi se ispričao, prihvatio bih ispriku. Bilo bi lijepo kada bi se pokajao",  rekao je 22-godišnji golman pritom se ispričavši zbog ružne scene koju je priuštio mladim navijačima svog kluba.

"Njima bih se prvenstveno volio ispričati. Definitivno im nisam bio dobar primjer. Ali morao sam se braniti".

Nakon što je sudac isključio Kostarikanca procijenivši da je njegov nasrtaj na uljeza bio nesportski i pregrub, trener gostujuće momčadi Jan Verbeek odlučio je momčad povući s travnjaka i utakmica je prekinuta.

Žalbena komisija Nizozemskoga nogometnog saveza (KNVB) u četvrtak je opozvala odluku i ništetnim proglasila crveni karton Estebanu. Do 27. se ovog mjeseca iz obadvaju klubova moraju očitovati glede incidenta, te će KNVB dan poslije odlučiti hoće li se igrati nova utakmica ili će dvoboj biti razriješen za zelenim stolom.

Ajaxu definitivno ne ide u prilog činjenica da je dotični navijač već osvjedočeni izgrednik. Zbog sličnoga je ranijeg ispada dobio privremenu zabranu ulaska na Amsterdam Arenu, no od svog nauma očito nije odustajao uspijevajući ulaziti na stadion koristeći ulaznice drugih Ajaxovih navijača.

Iz amsterdamskog su se kluba zbog toga ispričali svojim sportskim suparnicima. Mladog su pak huligana, koji se zove Wesley van W. i dolazi iz obližnjeg Almerea, izopćili sa stadiona na dugih 30 godina. Tako drastičnom kaznom izgona amsterdamski klub nikad dosad nije kaznio niti jednog navijača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara